Frykas rzymski z kosteczkami fety

Czosnek obierz, drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.

Frykas rzymski z kosteczkami fety
Frykas rzymski z kosteczkami fety123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 30 dag sera feta
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag startego żółtego sera (np. gouda)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Czosnek obierz, drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj w miseczce z mielonym mięsem. Dodaj starty żółty ser, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięsną masę. Wilgotnymi rękoma uformuj z niej owalną pieczeń i ułóż w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie.

2. Fetę pokrój w średniej wielkości kosteczkę. Wzdłuż pieczeni zrób krawędzią dłoni głęboki rowek. Nałóż do niego kosteczki fety, delikatnie zlep brzegi.

3. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 75 minut. Ew. pod koniec pieczenia mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.

4. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Posyp nimi gotową pieczeń. Mięso podawaj z piure ziemniaczanym oraz surówką z sezonowych warzyw.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas