Nie musisz jechać na Bałkany, by zjeść burka! Zrób go sama w domu

Burek – jedno ciasto, setki smaków! Sprawdź, który pokochasz
Burek – jedno ciasto, setki smaków! Sprawdź, który pokochasz123RF/PICSEL

Burek - bałkański klasyk, który zachwycił świat

Skąd wziął się burek?

A skąd ta nazwa?

Kawałki chrupiącego ciasta z nadzieniem, ułożone na talerzu, posypane sezamem. W tle znajdują się świeże rzodkiewki i natka pietruszki na fioletowej serwetce.
Wersja burka z serem, czyli sirnica123RF/PICSEL

Z czego robi się burka?

  • mielone mięso (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
  • biały ser (najczęściej przypominający nasz twaróg)
  • szpinak
  • ziemniaki
  • grzyby
  • dynia (szczególnie w wersji słodkiej)
Trzy kawałki placka z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i białego sera leżą na okrągłej, drewnianej desce.
Burek ze szpinakiem i fetą, po grecku - spanakopitaIgor Dutina123RF/PICSEL

Jak wygląda przygotowanie burka?

Zobacz również:

    Przepis na domowego burka z mięsem

    • 400 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 200 ml letniej wody
    • 2 łyżki oleju
    • 400 g mielonego mięsa (wołowe lub mieszane)
    • 1 cebula
    • sól, pieprz, słodka papryka
    • 2 łyżki oleju
    • ew. odrobina bulionu (ok. 2-3 łyżki, by farsz był wilgotny)
    • 50 g roztopionego masła lub oleju

    Zobacz również:

    Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL