Co zamiast cukru? Lista bezpiecznych i niskokalorycznych zamienników

Cukier spożywany każdego dnia może mieć fatalny wpływ na cały organizm
Cukier spożywany każdego dnia może mieć fatalny wpływ na cały organizm123RF/PICSEL

Dlaczego cukier jest "zły"?

  • nadwagi i otyłości,
  • chorób układu krążenia - m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy,
  • cukrzycy typu II,
  • niektórych nowotworów.

Zobacz również:

Pusty czerwony wózek sklepowy ustawiony na środku szerokiej alejki w supermarkecie, po obu stronach regały wypełnione warzywami, owocami oraz innymi produktami spożywczymi pod oświetleniem sklepowym.
Cukier znajduje się w większości produktów dostępnych w sklepach spożywczych 123RF/PICSEL

Chcemy jeść smacznie, ale bez cukru

Co zamiast cukru? Najpopularniejsze alternatywy

  • Erytrytol - najpopularniejszy ostatnimi czasy słodzik, atrakcyjny ze względu na słodki smak i minimalną liczbę kalorii (0,2-0,4 kcal na 1 g),
  • Ksylitol - cukier brzozowy, ma o 40 proc. mniej kalorii (ok. 240 kcal/100 g) i mniejszy indeks glikemiczny niż zwykły cukier,
  • Stewia - jest słodsza od cukru, ma bardzo mało kalorii i nie jest wchłaniana, a wydalana przez organizm (dostępna w różnych formach - sproszkowanej, płynnej, w kapsułkach lub pod postacią liści),
Miód może wspomóc spalanie tłuszczu i odchudzanie
Miód może wspomóc spalanie tłuszczu i odchudzanielaksika123123RF/PICSEL
  • Różnego rodzaju syropy - np. klonowy, daktylowy, z agawy - mają one nieco mniej kalorii niż cukier, dlatego wiele osób stosuje je jako zamiennik, jednak jak się okazuje ponad połowa ich składu to sacharoza, glukoza i fruktoza,
  • Cukier trzcinowy (brązowy) - uznawany mylnie za zdrowszą alternatywę dla cukru, a tak naprawdę poza kolorem i delikatniejszym smakiem ma niemal identyczne wartości co zwykły, biały cukier,
  • Miód - nie każdy zdaje sobie sprawę, że 82 g miodu (w 100 g) to czysty cukier. Ma co prawda pewne właściwości zdrowotne, jednak są one znikome,
  • Cukier kokosowy - ceniony przede wszystkim za niższy indeks glikemiczny w porównaniu do zwykłego cukru, ma również nieznacznie mniej kalorii.
  • niektóre z nich to również cukier ukryty pod inną nazwą,
  • spożywane w dużych ilościach mogą wywołać niepożądane dolegliwości - m.in. bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę - szczególnie erytrytol, ksylitol czy stewia,
  • jeśli zależy ci na utracie wagi, musisz wybierać te najmniej kaloryczne zamienniki cukru, gdyż bez deficytu kalorycznego nie schudniesz.

Uwaga na niebezpieczne słodziki

  • Aspartam (E951) - słodzik budzący wiele kontrowersji, podejrzewany o potencjalną szkodliwość. Mimo, że jest uznany za bezpieczny, wiele badań sugeruje jego właściwości neuropsychiatryczne, neurotoksyczność, a nawet wpływ na zwiększone ryzyko niektórych nowotworów.
  • Acesulfam K (E950) - niektóre badania mówią, że jego spożywanie może zaburzać metabolizm, negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową, uszkadzać komórki DNA, szkodliwie oddziaływać na naczynia krwionośne i wywoływać alergie.
  • Suklarozę (E955) - jedzona w dużych ilościach może wpływać na przepuszczalność jelit, aktywować geny związane ze wzrostem masy ciała, a także negatywnie oddziaływać na bakterie jelitowe, w konsekwencji prowadząc do problemów z trawieniem i obniżenia odporności.
  • Sacharynę (E954) - uznana na potencjalnie bezpieczną, jeśli spożywa się ją w niewielkich ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił bezpieczną dzienną dawkę dla sacharyny wynoszącą 5 mg/kg masy ciała/dobę. Niektóre badania sugerują, że spożywana w dużych ilościach może mieć działanie rakotwórcze. Nie powinny sięgać po nią kobiety w ciąży (może przenikać przez łożysko).
"MOŻNA ZDROWIEJ" – O PIELĘGNACJI SKÓRY. Kosmetolog: Latem i przy depilacji popełniamy mnóstwo błędówINTERIA.PL