Reklama

Reklama

Kurczak po baskijsku

Nowe spojrzenie na kurczaka.

 

Składniki:

  • 75 g suszonych pomidorów w oliwie
  • Pęczek tymianku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Po jednej zielonej i czerwonej papryce
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 nóżki z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g ryżu
  • 2-3 łyżeczki papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g czarnych oliwek

  Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju przez 4-5 minut, zdjąć. Pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo usmażyć na chrupko, zdjąć. Do pozostałego tłuszczu dodać oliwę spod pomidorów. Dodać pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i paprykę, wsypać ryż. Doprawić łyżeczką soli i papryką. Zeszklić, a następnie zalać 1,5 l wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Dodać mięso, oliwki, kiełbasę i pomidory. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 7-8 minut. Udekorować tymiankiem. Podawać.

Reklama



Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Kurczak po baskijsku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy