Medaliony w sosie wiśniowym - Maciej Kuroń

2 polędwiczki; 200 g wiśni mrożonych lub świeżych - wydrylowanych; 200 ml wywaru drobiowego (może być z kostki); 50 ml wiśniówki; 1 łyżka gęstej śmietany; 50 ml oleju do smażenia; estragon, sól, pieprz.

Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, które lekko rozbijamy dłonią. Oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dolewamy wiśniówkę i mieszając odparowujemy. Wlewamy wywar drobiowy i gotujemy 10 minut. Wsypujemy wiśnie, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas