Reklama

Reklama

Paszteciki z mięsa mielonego

W cieście francuskim.


Składniki:

Reklama

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (po 112 g)
  • Czerstwa bułka
  • 40 g orzechów pistacjowych
  • 4 szalotki
  • Ząbek czosnku
  • 75 g gotowanej szynki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki koniaku
  • Żółtko
  • 100 g śmietany
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 10 g masła
  • 0,25 l bulionu
  • Sałata do dekoracji

 

Przygotowanie:

 Ciasto ułożyć w temp, pokojowej, aby odtajało. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Pistacje posiekać. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić w kostkę. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, czosnkiem, połową szalotek, szynką, solą, pieprzem, pistacjami i koniakiem. Masę podzielić na 4 części i uformować. Ciasto rozwałkować na 4 prostokąty (16x26). Ciasto można ponacinać. Na każdym kawałku ciasta układać wałeczki z mięsa, zawinąć je i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 225 st. C 40 minut. Po 25 minutach pieczenia posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną.

 Grzyby pokroić w plasterki i usmażyć z pozostałymi szalotkami, dodać tymianek, wlać bulion i pozostałą śmietanę. Paszteciki podawać z sałatą i sosem.

 

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Paszteciki z mięsa mielonego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje