Reklama

Reklama

Perlica po staropolsku

Składniki: tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 - 1,5 kg, 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania), 2 dag bułki tartej, 10 dag masła, sól, pieprz, rozmaryn do smaku

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 90 min.
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę.Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Perlica | drób

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje