Reklama

Reklama

Pieczona golonka

Proste i smaczne danie.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 2 duże golonki,
- 2 szklanki jasnego piwa,
- 3 łyżki smalcu,
- łyżka utłuczonego jałowca,
- 3 cebule,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Natrzeć tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu razem z cebulą. Przełożyć do brytfanki i piec godzinę w temperaturze 220 st. C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250 st. C i piec jeszcze 25 minut. Pozostawić mięso na parę minut w wyłączonym piekarniku. Podawać je z ciemnym pieczywem, warzywami, chrzanem i dobrze schłodzonym, jasnym piwem.

Czas przygotowania 25 minut

Dowiedz się więcej na temat: golonka | wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje