Reklama

Reklama

Rolada z perlicy

Składniki: tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 -1,5 kg, parzony boczek wędzony, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, papryka.

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 90 min.
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: średniokaloryczne
Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150 st. C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp.180 st. C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Perlica | pieprz | boczek | rolada | drób

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje