Wykwintna propozycja.
- 750 g ziemniaków,
- 600 g selera,
- 4 steki wołowe,
- 100 g szalotek,
- 2 łodyżki zielonej pietruszki,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 200 ml zredukowanego bulionu wołowego,
- 1-2 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży,
- 50 g masła,
- 150 g śmietany,
- gałka muszkatołowa,
- sałata i karambole do dekoracji Ziemniaki i selera obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować w osolonej wodzie ok 20 minut.
Szalotki obrać. Zieloną pietruszkę drobno posiekać i zmieszać ze skórką cytrynową. Na rozgrzanym oleju przesmażyć szalotki przez ok 2-3 minuty, odłożyć je na bok. Następnie obsmażać steki przez 3-5 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać zredukowany bulion i dodać konfiturę i gotować 2 minuty na mocnym ogniu.
Warzywa odcedzić i odparować. Dodać masło i śmietanę, dobrze ubić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree, steki i szalotki z sosem i zieloną pietruszką nakładać na talerze. Dekorować sałatą i karambolą.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal