Jarzębina - jesienny skarb, którego wciąż nie doceniamy

Czerwone korale na zdrowie – co kryje w sobie jarzębina?
Czerwone korale na zdrowie – co kryje w sobie jarzębina?123RF/PICSEL

Jarzębina - zapomniany skarb przy polskich drogach

Zobacz również:

Co zawiera jarzębina? Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów

Czy można jeść surową jarzębinę? Lepiej nie!

Zobacz również:

    Co można zrobić z jarzębiny?

    Słoik konfitury z jarzębiny z białym materiałowym wieczkiem, ozdobiony gałązką czerwonych owoców jarzębiny ułożoną obok, na białym tle.
    Z jarzębiny najczęściej przyrządza się dżemy, powidła, konfituryKATARZYNA KLICH123RF/PICSEL

    Smaki z Kaukazu i Skandynawii

    Stado drozdów siedzących na gałęziach krzewu obsypanego czerwonymi jagodami, w tle rozmyte budynki mieszkalne.
    Jarzębina jest bardzo chętnie jadana przez ptaki. To dla nich szybkie źródło energii, szczególnie ważne w okresie jesieni i zimy, kiedy inne pokarmy są już trudniej dostępnePiotr Kamionka/REPORTER123RF/PICSEL

    Przepis na dżem z jarzębiny

    • 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
    • 2-3 jabłka (najlepiej kwaśne, np. antonówki)
    • 500g cukru
    • sok z 1 cytryny
    • 1 szklanka wody
    1. Owoce jarzębiny obierz z szypułek, dokładnie wypłucz i włóż na dobę do zamrażarki (lub wykorzystaj owoce po pierwszych przymrozkach). Dzięki temu stracą gorycz.
    2. Zamrożone owoce przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż jarzębina zmięknie.
    3. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w kostkę, a następnie dodaj je do jarzębiny. Gotuj razem kolejne 20-30 minut, aż całość się rozpadnie i zgęstnieje.
    4. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 20-30 minut, często mieszając. Jeśli dżem jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody.
    5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem na kilka godzin, aby się zawekował.

    Zobacz również:

    "Nomada": Jak wygląda życie w Nowym Jorku? "Nie można dać sobie w kaszę dmuchać"INTERIA.PL