10 fantastycznych właściwości szpinaku

Szpinak jest rośliną pochodzącą z obszaru centralnej i zachodniej Azji. To warzywo bogate w substancje odżywcze, które może dostarczyć organizmowi całą gamę witamin i minerałów. Choć nie posiada magicznych właściwości znanych z kreskówki o Popeye’u, na pewno zasili twój organizm w żelazo, niacynę, cynk, białko, kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, wapń i witaminy A, B6, C, E i K. Szpinak może być dodawany do sałatek, zup, przecierów, jedzony na śniadanie, obiad i kolację. Jeśli włączysz szpinak do swojej diety, zapewnisz sobie nie tylko zdrowie i urodę.

Szpinak właściwości
Szpinak właściwości© Photogenica

Wzmacnia układ mięśniowy

Szpinak na mięśnie
© Photogenica

Znana kreskówka o bohaterze Popeye’u, który dzięki zjedzeniu puszki szpinaku zyskiwał ogromną siłę, nie jest wcale tak bardzo oderwana od rzeczywistości. Szpinak naprawdę wzmacnia układ mięśniowy. W badaniu opublikowanym w magazynie Cell Metabolism naukowcy przekonują, że niektóre azotany zawarte w tej roślinie zwiększają poziom energii w mięśniach do tego stopnia, że komórki potrzebują mniej tlenu, by wykonać tę samą pracę.

Chroni oczy

Szpinak chroni oczy
© Photogenica

Kolejną właściwością szpinaku jest jego zdolność ochrony oczu. Roślina ta zawiera bardzo silne związki fitochemiczne, m. in. luteinę, która zapobiega degradacji mięśni oczu następującej wraz z wiekiem. Jest także dobrym źródłem beta-karotenu, który znany jest ze swego działania zapobiegającego rozwojowi katarakty.

Spowalnia starzenie się skóry

Szpinak spowalnia starzenie się skóry
© Photogenica

Kolejny prezent szpinaku – zapobieganie starzeniu się. Witamina A, występująca w szpinaku wykorzystywana jest przez nasze organizmy do utrzymywania odpowiedniego poziomu wilgoci w różnych warstwach skóry. To sprawia, że skóra jest zdrowa, zdolna do zwalczania i obrony przed infekcjami, takimi jak trądzik i łuszczyca, a także do zapobiegania powstawaniu zmarszczek.

Bardzo dobrze wpływa na serce

Szpinak a zdrowie
© Photogenica

Badania sugerują, że regularne jedzenie szpinaku może ochronić cię przed chorobami serca i układu sercowo-naczyniowego. Szpinak zawiera przeciwutleniacze, które usuwają uszkodzenia wywołane obecnością w organizmie wolnych rodników, ponadto posiada bogactwo kwasów foliowych oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wpływających dobrze na kondycję serca. Połączenie tych wszystkich składników umożliwia swobodny przepływ krwi w organizmie i przeciwdziała nabudowaniu się cholesterolu w arteriach.

Pomaga przeciwdziałać rakowi

Szpinak a nowotwór
© Photogenica

Szpinak zawiera składniki, które odpowiadają za profilaktykę nowotworową, włączając w to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, karetonoidy i przeciwutleniacze. Szpinak zawiera także flawonoid o nazwie kemferol, który wg. badań opublikowanych w Journal of Cancer odpowiada za obniżenie ryzyka rozwinięcia nowotworu jajników o 40%.

Jest fantastycznym źródłem żelaza

Szpinak źródłem żelaza
© Photogenica

Żelazo, występujące w dużych ilościach w szpinaku, jest podstawowym komponentem hemoglobiny w naszej krwi. Niedobór żelaza w diecie może wywoływać uczucie zmęczenia i wpływać negatywnie na działanie wielu organów wewnętrznych, włączając w to mózg i system odporności. Żelazo potrzebne jest także dla zachowania zdrowia komórek organizmu, a niedobory żelaza objawiające się anemią wywołują wypadanie włosów, pogorszenie jakości skóry i paznokci.

Pomaga oczyścić organizm

Szpinak na oczyszczenie organizmu
© Photogenica

Detoks organizmu, to kolejna fantastyczna zaleta szpinaku. Chlorofil zawarty w liściach rośliny wspomaga jelito grube i wątrobę w wydaleniu z organizmu substancji toksycznych. Ma on także doskonałe działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jedna szklanka przecieru ze szpinaku dziennie wypłucze z twojego ciała toksyny pochodzące z zanieczyszczenia środowiska oraz sztucznych dodatków do współczesnych produktów spożywczych.

Poprawia zdolność koncentracji

Szpinak poprawia koncentrację
© Photogenica

Wiele badań naukowych udowodniło, że dieta bogata w warzywa listne, takie jak szpinak, poprawiają prac mózgu i spowalniają jego starzenie się. Może mieć to pozytywny efekt w terapii przeciwko chorobie Alzheimera.

Pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi

Szpinak a kontrola cukru w organizmie
© Photogenica

Osoby cierpiące na cukrzycę mogą skorzystać z właściwości szpinaku. Roślina ta posiada bardzo niski indeks glikemiczny, jest za to bogata w błonnik, pomaga zatem ustabilizować poziom cukru we krwi i poprawia przepływ krwi przez układ krwionośny.

Koktajl szpinakowy
© Photogenica

A na koniec przepis na pyszny koktajl ze świeżego szpinaku:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 zamrożone banany
  • 2 szklanki miąższu melona lub arbuza
  • 1 łyżka stołowa miodu

Połącz wszystkie składniki w blenderze i rozkoszuj się bogatym w witaminy przecierem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas