10 fantastycznych właściwości szpinaku
Szpinak jest rośliną pochodzącą z obszaru centralnej i zachodniej Azji. To warzywo bogate w substancje odżywcze, które może dostarczyć organizmowi całą gamę witamin i minerałów. Choć nie posiada magicznych właściwości znanych z kreskówki o Popeye’u, na pewno zasili twój organizm w żelazo, niacynę, cynk, białko, kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, wapń i witaminy A, B6, C, E i K. Szpinak może być dodawany do sałatek, zup, przecierów, jedzony na śniadanie, obiad i kolację. Jeśli włączysz szpinak do swojej diety, zapewnisz sobie nie tylko zdrowie i urodę.
Wzmacnia układ mięśniowy
Znana kreskówka o bohaterze Popeye’u, który dzięki zjedzeniu puszki szpinaku zyskiwał ogromną siłę, nie jest wcale tak bardzo oderwana od rzeczywistości. Szpinak naprawdę wzmacnia układ mięśniowy. W badaniu opublikowanym w magazynie Cell Metabolism naukowcy przekonują, że niektóre azotany zawarte w tej roślinie zwiększają poziom energii w mięśniach do tego stopnia, że komórki potrzebują mniej tlenu, by wykonać tę samą pracę.
Chroni oczy
Kolejną właściwością szpinaku jest jego zdolność ochrony oczu. Roślina ta zawiera bardzo silne związki fitochemiczne, m. in. luteinę, która zapobiega degradacji mięśni oczu następującej wraz z wiekiem. Jest także dobrym źródłem beta-karotenu, który znany jest ze swego działania zapobiegającego rozwojowi katarakty.
Spowalnia starzenie się skóry
Kolejny prezent szpinaku – zapobieganie starzeniu się. Witamina A, występująca w szpinaku wykorzystywana jest przez nasze organizmy do utrzymywania odpowiedniego poziomu wilgoci w różnych warstwach skóry. To sprawia, że skóra jest zdrowa, zdolna do zwalczania i obrony przed infekcjami, takimi jak trądzik i łuszczyca, a także do zapobiegania powstawaniu zmarszczek.
Bardzo dobrze wpływa na serce
Badania sugerują, że regularne jedzenie szpinaku może ochronić cię przed chorobami serca i układu sercowo-naczyniowego. Szpinak zawiera przeciwutleniacze, które usuwają uszkodzenia wywołane obecnością w organizmie wolnych rodników, ponadto posiada bogactwo kwasów foliowych oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wpływających dobrze na kondycję serca. Połączenie tych wszystkich składników umożliwia swobodny przepływ krwi w organizmie i przeciwdziała nabudowaniu się cholesterolu w arteriach.
Pomaga przeciwdziałać rakowi
Szpinak zawiera składniki, które odpowiadają za profilaktykę nowotworową, włączając w to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, karetonoidy i przeciwutleniacze. Szpinak zawiera także flawonoid o nazwie kemferol, który wg. badań opublikowanych w Journal of Cancer odpowiada za obniżenie ryzyka rozwinięcia nowotworu jajników o 40%.
Jest fantastycznym źródłem żelaza
Żelazo, występujące w dużych ilościach w szpinaku, jest podstawowym komponentem hemoglobiny w naszej krwi. Niedobór żelaza w diecie może wywoływać uczucie zmęczenia i wpływać negatywnie na działanie wielu organów wewnętrznych, włączając w to mózg i system odporności. Żelazo potrzebne jest także dla zachowania zdrowia komórek organizmu, a niedobory żelaza objawiające się anemią wywołują wypadanie włosów, pogorszenie jakości skóry i paznokci.
Pomaga oczyścić organizm
Detoks organizmu, to kolejna fantastyczna zaleta szpinaku. Chlorofil zawarty w liściach rośliny wspomaga jelito grube i wątrobę w wydaleniu z organizmu substancji toksycznych. Ma on także doskonałe działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jedna szklanka przecieru ze szpinaku dziennie wypłucze z twojego ciała toksyny pochodzące z zanieczyszczenia środowiska oraz sztucznych dodatków do współczesnych produktów spożywczych.
Poprawia zdolność koncentracji
Wiele badań naukowych udowodniło, że dieta bogata w warzywa listne, takie jak szpinak, poprawiają prac mózgu i spowalniają jego starzenie się. Może mieć to pozytywny efekt w terapii przeciwko chorobie Alzheimera.
Pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi
Osoby cierpiące na cukrzycę mogą skorzystać z właściwości szpinaku. Roślina ta posiada bardzo niski indeks glikemiczny, jest za to bogata w błonnik, pomaga zatem ustabilizować poziom cukru we krwi i poprawia przepływ krwi przez układ krwionośny.
A na koniec przepis na pyszny koktajl ze świeżego szpinaku:
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 zamrożone banany
- 2 szklanki miąższu melona lub arbuza
- 1 łyżka stołowa miodu
Połącz wszystkie składniki w blenderze i rozkoszuj się bogatym w witaminy przecierem.