10 produktów bogatych w odmładzające przeciwutleniacze

Gdy robimy się coraz starsi, nasza skóra zaczyna tracić swoją elastyczność i robi się coraz cieńsza. Nie możemy nic na to poradzić. Jedyne, co jesteśmy w stanie zrobić, to postarać się spowolnić ten proces poprzez swoje rozsądne wybory dietetyczne. Jednym z głównych czynników przedwczesnego starzenia się skóry są szkody, jakie powodują wolne rodniki. Natykamy się na nie każdego dnia; są w zanieczyszczeniach, w tym co jemy, a nawet w promieniach słonecznych. Na szczęście jednak wiele produktów spożywczych, które możemy jeść, dostarcza nam przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki i powstrzymują przed tworzeniem zmarszczek na naszej skórze. Oto 10 produktów bogatych w przeciwutleniacze mogące przeciwdziałać oznakom starzenia się.

article cover
© Photogenica

Zielona herbata

Właściwości odmładzające zielonej herbaty
© Photogenica

Zielona herbata jest superbohaterem wśród produktów zawierających przeciwutleniacze. Regularne picie tego napoju działa cuda dla twojego ciała i skóry. Sekretem siły zielonej herbaty jest wysoka zawartość antyoksydantów zwanych katechinami, które mogą naprawiać uszkodzone komórki i zmniejszać widoczność zmarszczek. Jedynie zielona herbata zawiera tak dużą ilość katechin; czarna herbata ma ich o 5 razy mniej.

Czarne jagody

Czarne jagody antyoksydanty
© Photogenica

Czarne jagody to owoce, które zasługują z pewnością na swoją reputację superowoca.Są prawdopodobnie najzdrowszymi i najbogatszymi w przeciwutleniacze owocami, jakie są dostępne. W badaniu przeprowadzonym przez Cornell University naukowcy udowodnili, że antyoksydanty znalezione w czarnych jagodach chroniły i naprawiały komórki lepiej niż antyoksydanty znalezione w większości innych owoców. Zaleca się spożywanie organicznych jagód, gdyż często są one silnie spryskiwane.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek odzywianie
© Photogenica

Ludzie wiedzą już od dawna, że tłuszcze jednonienasycone, jakie znaleźć można w oliwie z oliwek, wykazują korzystne działanie dla skóry i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i nowotworu. W ostatnim jednak czasie naukowcy odkryli, iż oliwa z oliwek zawiera również wysoki poziom polifenoli, przeciwutleniaczy mogących przeciwdziałać oznakom starzenia się.

Pomarańcze

Witamina C a starzenie się
© Photogenica

Witamina C jest również antyoksydantem, a pomarańcze i inne cytrusy zawierają ją w dużej ilości. Witamina C znana jest ze swoich właściwości zwalczających przeziębienie, ale przeciwdziała również pojawianiu się oznaków starzenia się. Pomaga zwiększyć produkcję kolagenu w skórze i działa jak silny przeciwutleniacz, pomagając zwalczać wolne rodniki.

Jajka

Właściwości zdrowotne jajek
© Photogenica

Zaskakujące, ale zwykłe jajka również zawierają dużą ilość silnych antyoksydantów. Surowe są najlepsze, ale w każdej postaci żółtko jajka zawiera tyrozynę i tryptofan, które mają właściwości przeciwutleniające i mogą pomagać w walce z rakiem i chorobami serca. Zwalczają również wolne rodniki będące przyczyną powstawania zmarszczek na skórze.

Rzeżucha

Rzeżucha właściwości
© Photogenica

Łatwo można ją wykorzystać do posiłków – po prostu dodać do kanapek czy sałatek. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, luteiny i zeaksantyny. To antyoksydanty, które wyróżniają się możliwością przeciwdziałania zwyrodnieniu plamki żółtej, jak również oznakom starzenia się.

Łosoś

Łosoś właściwości przeciwutleniające
© Photogenica

Łosoś także zasługuje na miejsce na naszej liście. O ile kwasów tłuszczowych omega – 3 nie można uznać za silne przeciwutleniacze, to wykazują one właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc zneutralizować działalność wolnych rodników. Uważa się również, że kwasy tłuszczowe omega – 3 wpływają na poprawę efektywności innych przeciwutleniaczy w organizmie. Jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega – 3 są ryby, takie jak łosoś, ale znaleźć je możemy również w orzechach i nasionach.

Winogrona

Winogrona witaminy
© Photogenica

Winogrona, szczególnie gatunki z ciemniejszą skórką, należą również do produktów bogatych w przeciwutleniacze; zawierają witaminę C i fitochemikalia, antocyjaninę i proantocyjanidynę, które zwalczają wolne rodniki i mogą pomóc w ochronie przeciwko chorobom serca i nowotworom. Wzmacniają również układ odpornościowy.

Orzechy

Źródło przeciwutleniaczy
© Photogenica

Orzechy są również wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy. Każdy gatunek ma swój wyjątkowy zestaw zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, a więc garść orzechów dostarczy nam odpowiedniej ilości różnego rodzaju składników przeciwdziałających starzeniu się. Bardzo łatwo jest wzbogacić swoją dietę o orzechy. Można je dodawać do gotowania czy sałatek. Bardzo dobrze spełnią też swoją rolę jako przekąska.

Warzywa o ciemnozielonych liściach

Zielone warzywa zdrowe odżywianie
© Photogenica

Wszelkie ciemnozielone, liściaste warzywa dostarczają nam zdrowej dawki witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jednak szpinak, brokuły i jarmuż warto tu wyróżnić. Zielone warzywa są nie tylko bardzo odżywcze i nie tylko zawierają przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Mają one również dużą zawartość błonnika pokarmowego, który sprawia, że czujemy się dłużej syci i pomagają w odchudzaniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas