Fasolka szparagowa będzie jędrna i kolorowa. Trik doświadczonych kucharzy

Natalia Jabłońska

Fasolka szparagowa zawsze wyjdzie perfekcyjnie, jeśli zastosujesz prosty patent
Fasolka szparagowa zawsze wyjdzie perfekcyjnie, jeśli zastosujesz prosty patentWavebreak Media Ltd123RF/PICSEL

Wakacyjny przysmak

Fasolka szparagowa - do wyboru, do koloru

  • Żółta fasolka ma łagodny, słodkawy smak, jest miękka i delikatna. Sprawdzi się w porze klasycznego obiadu.
  • Zielona fasolka cechuje się bardziej wyrazistym, lekko orzechowym smakiem. Jest nieco twardsza, więc świetnie nadaje się do sałatek.
  • Fioletowa fasolka nie jest jeszcze tak popularna, ale coraz częściej można znaleźć ją na targach i w sklepach. Wizualnie zwraca uwagę, ale trzeba wziąć pod uwagę, że pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania traci nieco nietypowy kolor i przebarwia się na zielono.
Zielona fasolka szparagowa gotowana w garnku wypełnionym wodą, soczyście zielony kolor warzyw i odbijające światło na powierzchni wody wskazują na świeżość składników.
Najpopularniejszą techniką kulinarną jest gotowanie fasolki w wodzieStephen Cordory123RF/PICSEL

Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie straciła koloru?

Zobacz również:

Apetyczna i chrupiąca. Fasolkę gotuj tylko w ten sposób

  1. Strączki umyj i obetnij końcówki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę - potrzebujesz trzech litrów na jeden kilogram fasolki szparagowej.
  3. Dodaj płaską łyżkę soli, łyżkę cukru oraz kilka kropel soku z cytryny.
  4. Wrzuć fasolkę do wrzątku i gotuj bez przykrycia. Czas obróbki zależy od rodzaju fasolki.
  5. Odcedź i od razu opłucz lodowatą wodą. Zatrzymuje to proces gotowania i utrwala kolor.
"Ewa gotuje": Sałatka z buraków i paprykiPolsat