Fasolka szparagowa będzie jędrna i kolorowa. Trik doświadczonych kucharzy
Lekka, chrupiąca i pełna właściwości odżywczych - fasolka szparagowa to jedno z ulubionych warzyw sezonowych w Polsce. Sprawdza się doskonale zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna potrawa. Nie jest trudna w obsłudze, a jej uniwersalność zachwyca kucharzy lubiących eksperymentować w kuchni. Podstawą kulinarnego sukcesu jest jednak umiejętne gotowanie fasolki, aby nie straciła koloru.

Spis treści:
Wakacyjny przysmak
Dlaczego tak lubimy fasolkę szparagową? Wielu z nas kojarzy się z beztroską wakacyjnych miesięcy. Ma delikatny, lekko słodkawy smak i chrupiącą konsystencję. Jest niskokaloryczna, więc świetnie odpowiada na żywieniowe potrzeby osób na diecie. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy oraz potas, więc w smaczny sposób możemy dostarczyć organizmowi cenne składniki.
Co więcej, fasolkę szparagową łatwo jest przygotować i pasuje do wielu innych dań. Nie da się ukryć, że to jedno z tych warzyw, które wybornie komponuje się z bułką tartą i masłem, tworząc zestaw, który śni się po nocach niejednemu smakoszowi.
Fasolka szparagowa - do wyboru, do koloru
Lubisz, kiedy na twoim talerzu wiele się dzieje, a różnorodne kolory zachęcają do degustacji sezonowych warzyw? Fasolka szparagowa to strzał w dziesiątkę, ponieważ możemy urozmaicać nasze potrawy aż trzema różnymi wariantami.
- Żółta fasolka ma łagodny, słodkawy smak, jest miękka i delikatna. Sprawdzi się w porze klasycznego obiadu.
- Zielona fasolka cechuje się bardziej wyrazistym, lekko orzechowym smakiem. Jest nieco twardsza, więc świetnie nadaje się do sałatek.
- Fioletowa fasolka nie jest jeszcze tak popularna, ale coraz częściej można znaleźć ją na targach i w sklepach. Wizualnie zwraca uwagę, ale trzeba wziąć pod uwagę, że pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania traci nieco nietypowy kolor i przebarwia się na zielono.

Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie straciła koloru?
Kluczem do poprawnego ugotowania fasolki szparagowej jest czas. Nie należy gotować jej zbyt długo - inaczej straci apetyczny kolor i chrupkość. Dokładny czas obróbki zależy od wybranego rodzaju. Żółta fasolka potrzebuje około 8-10 minut, zielona i fioletowa 12-15 minut. Im młodsze strąki, tym czas gotowania jest krótszy, warto więc na bieżąco sprawdzać stan warzywa.
Apetyczna i chrupiąca. Fasolkę gotuj tylko w ten sposób
Znajomość kulinarnych patentów ułatwi zadanie przygotowania popisowego posiłku z sezonowym warzywem w roli głównej. Do wody, w której zamierzasz gotować fasolkę, dodaj trzy składniki.
Odrobina soli wzmocni smak i pomoże zachować strukturę oraz jędrność. Z kolei cukier odpowiada za intensywny kolor fasolki szparagowej. Jeśli chcesz mieć pewność, że będzie prezentować się naprawdę kusząco, wlej także kilka kropel soku z cytryny. Nie będzie wpływać na smak, ale ochroni barwę, zwłaszcza w przypadku zielonej fasolki.
Jak gotować fasolkę szparagową?
- Strączki umyj i obetnij końcówki.
- W dużym garnku zagotuj wodę - potrzebujesz trzech litrów na jeden kilogram fasolki szparagowej.
- Dodaj płaską łyżkę soli, łyżkę cukru oraz kilka kropel soku z cytryny.
- Wrzuć fasolkę do wrzątku i gotuj bez przykrycia. Czas obróbki zależy od rodzaju fasolki.
- Odcedź i od razu opłucz lodowatą wodą. Zatrzymuje to proces gotowania i utrwala kolor.