10 super produktów, które warto dodać do koktajlu

Koktajle są pyszne, pożywne i co najfajniejsze, możesz eksperymentować do woli i tworzyć własne przepisy ze składników, które uwielbiasz. Do koktajlu można dodać praktycznie wszystko, jeśli więc szukasz czegoś odżywczego, aby wzbogacić swój przepis, poznaj 10 super produktów, które dodadzą mocy twojemu napojowi.

Superfood, które możesz dodać do koktajlu
Superfood, które możesz dodać do koktajlu© Photogenica

Aloes

A
© Photogenica

Aloes kojarzymy zwykle, jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, ale czy wiedziałeś, że możesz zjeść surowy miąższ aloesowy? Miąższ aloesowy to „super żywność” – produkt, który potrafi obniżyć cholesterol, unormować poziom cukru we krwi oraz polepszyć trawienie. Dodaj surowy miąższ z aloesu do swojego koktajlu, a bez zmiany smaku wzbogacisz go o korzystne dla zdrowia składniki.

Nasiona szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)

Nasiona chia
© Photogenica

Nasiona szałwii hiszpańskiej wzbogacą twój koktajl o dodatkową porcję błonnika. Ponadto zawierają one sporo kwasów tłuszczowych omega-3. Dodaj dwie lub trzy łyżki stołowe nasion chia do swojego koktajlu i ciesz się ekstra porcją błonnika oraz białkiem, które doładuje twoje akumulatory na długie godziny.

Jagody Acai

Jagody Acai
© Photogenica

Pochodzące z palmy Acai jagody znajdują się wysoko na liście „super żywności”. Jest to spowodowane bardzo wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają przeciwdziałać uszkodzeniu komórek wywołanemu przez wolne rodniki, oraz które opóźniają pojawienie się oznak starzenia. Mówi się, że jagody Acai poprawiają czujność umysłu i dostarczają dodatkowej dawki energii tak dobrze jak kofeina, ale bez efektów ubocznych.

Proszek Camu

Proszek Camu
© Photogenica

Proszek Camu powstaje z suszonych jagód Camu Camu, które rosną w amazońskich lasach deszczowych. Proszek Camu jest znany z niesamowicie wysokiej zawartości witaminy C, a także innych witamin i minerałów. Produkt ten niesamowicie stymuluje układ odpornościowy i pomaga unikać kaszlu i przeziębienia. Oprócz tego zawiera potas, wapń, aminokwasy i beta karoten, a także dostarcza 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza.

Olej kokosowy

Olej kokosowy
© Photogenica

Olej kokosowy to kolejny produkt, który ma zastosowanie zarówno w kuchni jak i w łazience. Świetnie sprawdzi się, jako składnik koktajli. Olej kokosowy jest dobry na serce, ponieważ redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Posiada też właściwości przeciwbakteryjne –

potrafi zwalczyć każdą infekcję w jelitach. Olej kokosowy nadaje kremowej konsystencji koktajlom zielonym oraz zagęszcza je.

Pyłek pszczeli

Pył pszczeli
© Photogenica

Pyłek pszczeli jest bogatym źródłem witaminy B complex, kwasu foliowego i aminokwasów. Świetnie pomaga osobom cierpiącym na alergie. Dodawanie pyłku pszczelego do koktajli jest zalecane szczególnie w przypadku wegetarian oraz wegan, ponieważ zawiera on więcej aminokwasów niż mięso.

Chlorella

Chlorella
© Photogenica

Chlorella nie jest może zbyt apetyczna – to przecież alga, która rośnie w stawach słodkowodnych – ale posiada właściwości prozdrowotne, których nie można przecenić. Badania prowadzone w Japonii pokazały, że chlorella może być stosowana w leczeniu większości chorób wywołanych współczesnym trybem życia. Udowodniono, że alga ta stabilizuje poziom cukru we krwi, redukuje tkankę tłuszczową i zapewnia dodatkowy zastrzyk energii.

Spirulina

Spirulina
© Photogenica

To kolejna alga osławiona za swoje właściwości, która może być składnikiem koktajli. Spirulina jest wypełniona po brzegi składnikami odżywczymi, minerałami oraz białkiem, które zapewnia dodatkową energię i wspomaga działanie umysłu. Alga ta jest dobra również dla serca. Stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i żelaza.

Jagody Goji

Jagody Goji
© Photogenica

Jagody Goji są obecne w chińskiej medycynie od wieków. Podobno są ulubionym super pokarmem Madonny i Mischy Barton. Dodaj kilka łyżeczek jagód Goji do koktajlu, a dostarczysz swojemu organizmowi sporą dawkę minerałów oraz witamin, które poprawiają pracę mózgu, wzmacniają wzrok i stymulują układ odpornościowy. W Chinach jagody Goji są uznawane za klucz do długowieczności, warto ich więc spróbować!

Proszek z korzenia Maca

Korzeń Maca
© Photogenica

Jest to proszek otrzymywany z korzenia rośliny uprawianej w górach Peru, która zalicza się do rodziny kapustowatych. Składnik ten jest wyjątkowo dobry w dostarczaniu energii oraz wzmacnianiu odporności. Pomaga również naszemu organizmowi radzić sobie ze stresem. Proszek z korzenia Maca jest uznawany za afrodyzjak, dlatego pamiętaj, aby dodać łyżeczkę tego specyfiku do swojego koktajlu o właściwiej porze dnia!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas