12 najlepszych przepisów na pączki
Tradycyjne i zupełnie nietypowe: Pączki po berlińsku, po lwowsku, chorwacku, pączki Mozarta, czekoladowe, marchewkowe i z różą. Wybierz przepis dla siebie! Idealne na Tłusty Czwartek!
Pączki z różą
Składniki na 30 sztuk:
- 8 dag drożdży
- 1 kg mąki, 10 łyżek cukru
- 2 szklanki mleka
- 8 żółtek, 10 dag masła
- cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu
- 5 łyżek marmolady
- 2-3 łyżki konfitury z róży
- 8 łyżek cukru pudru
- 1/2 kg smalcu i litr oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, niewielkiej ilości mąki i połowy mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Dobrze wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie, i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej, aż na cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. Uwaga: ciasto powinno być dość luźne. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Stopić smalec i olej. Kiedy ciasto w misce wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować
na gruby placek. Szklanką wykrawać krążki, nadziewać je marmoladą roztartą z konfiturą różaną. Mocno sklejać. Gdy zwiększą objętość i staną się kuliste, wkładać je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
1 sztuka - 170 kcal
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut
Pączki po berlińsku
Składniki:
- 500 g mąki
- 80 g + 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 400 ml + 5 łyżek mleka
- 42 g drożdży
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 75 ml + 4-6 łyżek ajerkoniaku
- 1 l oleju do smażenia
- 25 g pistacji
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Mąka do podsypywania
Przygotowanie:
1. Mąkę, 80 g cukru i sól umieścić w misce. Zrobić wgłębienie i wlać 100 ml ciepłego mleka zmieszanego z drożdżami. Lekko zarobić z odrobiną mąki z brzegu i odstawić na 15 minut pod przykryciem.
2. Masło stopić, wlać 100 ml mleka, podgrzać i wraz z jajkami dodać do mąki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut, aż objętość ciasta podwoi się.
3. Ciasto ponownie wyrobić. Uformować w wałeczek i pokroić na 18 kawałków. Uformować 18 kulek i odstawić je na 20 minut.
4. Proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami mleka. 200 ml mleka zagotować, dodać przygotowaną mieszankę i zagotować cały czas mieszając. Do gotowego budyniu wmieszać 75 ml ajerkoniaku. Olej rozgrzać do temperatury 160-170 st. C. Smażyć po 3-4 pączki z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osaczać na ręcznikach papierowych.
5. Budyń umieścić w szprycy cukierniczej i nadziewać pączki.
Cukier puder i sok z cytryny oraz 4-6 łyżek ajerkoniaku wymieszać, polać pączki posypać posiekanymi pistacjami.
Pączki lukrowane z białą czekoladą
Składniki:
- 0,5 kg. mąki
- 4 dag. drożdży
- 200 ml. ciepłego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 50 g. cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu)
- 1 l oleju do smażenia
- 1 białko
- cukier puder
- 5 dag białej czekolady
- 20 dag konfitury wiśniowej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Następnie pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Po ostygnięciu można pączki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i białka: do białka, cały czas ucierając dodawać cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać polukrowane pączki.
Pączki po chorwacku
Składniki:
- 500 g wiśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 350 ml soku wiśniowego
- Kawałek skórki cytrynowej
- 160 g cukru
- Opakowanie sosu waniliowego w proszku (lub pół opakowania budyniu)
- 500 ml mleka
- 200 g maki
- Pół opakowania proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Grappy
- Olej do smażenia
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6 łyżkami soku. Pozostały sok i 25 g cukru zagotować, wmieszać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Dodać wiśnie (wypestkowane), gotową
Z mleka i sosu w proszku przygotować sos waniliowy.
Mąkę, 60 g cukru, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce. Dodać jajka, jogurt i grappę, wyrobić ciasto. Rozgrzać olej. Za pomocą 2 łyżek nabierać ciasto, wkładać do gorącego oleju i smażyć partiami, na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem i podawać z kisielem wiśniowym i sosem waniliowym.
Pączki lwowskie
Składniki na 20 porcji:
- 1/2 kg mąki pszennej
- pół kostki masła
- 10 żółtek
- 5 dag drożdży
- 3 - 4 łyżki miodu
- szklanka śmietany kremówki
- 20 dag czekolady
- szklanka likieru pomarańczowego
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać
przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić. Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem.
"Pączki" Mozarta
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów bez skorki
- 175 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Po 100 g zimnego i miękkiego masła
- 80 g + 35 orzechów pistacjowych
- 1 łyżka rumu
- Mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę orzechy, 100 g cukru pudru, sól, jajko i 100 g zimnego masła pokrojonego w płatki umieścić w misce i wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 45 minut w chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkować do grubości ok 3-4 mm. Wyciąć ok 35 krążków (4 cm). Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 10 minut.
100 g miękkiego masła utrzeć z 75 g cukru pudru, dodać 80 g mielonych pistacji i rum. Krem nakładać między krążki (po ostudzeniu). Dekorować pozostałym kremem i orzechami pistacjowymi
Pączki gruszkowe
Składniki:
- 75 g masła
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
- 1 gruszka
- Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z 75 g cukru. Jajka rozdzielić. Żółtka dodać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, również dodać do masy. Dodać mleko. Gruszkę obrać pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i gruszkę mieszać do ciasta. Tłuszcz rozgrzać w dużym rondlu. Porcjami nabierać ciasto i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.
Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone
Składniki:
- 100 g cukru
- 300 g mrożonych wiśni
- 75 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki mleka
- 50 g masy orzechowo-nugatowej
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki portweinu
- 175 ml soku wiśniowego
- 25 g masła
- 125 g mąki
- 1 łyżka kakao
- sól
- 1 łyżka miodu
- 175 ml słodkiego wina deserowego
- 2 żółtka
- 50 ml białego wina
- 1 łyżeczka mielonych pistacji
- 750 ml oleju
- czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Na sorbet: 50 g cukru i 5 łyżek wody zagotować, a gotowy syrop zmiksować z 200 g wiśni. Nałożyć do miseczki i zamrażać min. 2 godziny.
Czekoladę posiekać. Mleko ze śmietaną zagotować, zdjąć z płyty, dodać czekoladę i masę nugatową, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić w chłodne miejsce. Z masy uformować 8 kul i włożyć je do zamrażalnika na 1 godzinę. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z łyżką wody. Portwein zagotować z sokiem wiśniowym i zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Gotować 1-2 minuty i dodać 100 g wiśni.
W rondelku roztopić masło. Wymieszać mąkę, kakao, szczyptę cukru i szczyptę soli. Dodać masło, miód i wino, wyrobić na gęste lejące ciasto, odstawić na 1 godzinę. Żółtka, białe wino i 50 g cukru ubijaj w metalowej misce umieszczonej nad naczyniem z gotującą wodą. Na koniec dodaj pistacje.
Olej rozgrzać do temperatury 170 st. C. Czekoladowe kule zanurzać w cieście a następnie wkładać do gorącego oleju na 2-3 minuty. Sorbet wycinać gorącą łyżką. Gotowe pączki podawać z sorbetem, kisielem i pistacjowym zabajone.
Pączki Pina Colada
Składniki na 12-14 sztuk:
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 1/8 l mleka,
- 42 g drożdży,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- aromat rumowy,
- 2 jajka,
- 140 g konfitury ananasowej,
- 2 l oleju,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki Batida de Coco,
- 2 krążki kandyzowanego ananasa,
- białko z jajka,
- cukrowe dekoracje
Przygotowanie:
Mąkę i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka. Zarobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztopić, zdjąć z ognia, dolać pozostałe mleko. Pozostały cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy, jajka i masło z mlekiem dodać do ciasta i wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Ponownie odstawić na 30 minut. Ciasto wyrobić jeszcze raz ręcznie i rozwałkować na grubość ok 1 cm, za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po kleksie konfitury. Ciasto posmarować białkiem z jajka i skleić z drugim krążkiem, docisnąć. Układać na wyłożonej papierem blasze, i jeszcze raz zostawić na 15-20 minut. Olej rozgrzać w dużym garnku, smażyć po 2-3 pączki przez ok 3 minuty. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder, likier kokosowy i 1-2 łyżki gorącej wody dobrze wymieszać, tak przygotowaną polewą i kawałkami kandyzowanego ananasa dekorować pączki.
Mini pączki nadziewane musem jabłkowym z sosem waniliowym
Składniki na 15 sztuk:
- 150 g mąki,
- sól,
- 2 żółtka,
- 15 g masła,
- 10 łyżek + 500 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki Calvadosu,
- opakowanie sosu waniliowego w proszku,
- 1 litr oleju rzepakowego,
- łyżka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Oprószyć mąką i odstawić, pod przykryciem, na 30 minut w ciepłe miejsce.
Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru skarmelizować. Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu waniliowego - połowę budyniu na 0,5 l. mleka + odrobina cukru waniliowego).
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 15 porcji, formować kule. Jeszcze raz zostawić na 10 minut pod przykryciem. Olej rozgrzać do temp 160 st. C i smażyć pączki po 8 minut. Nastrzykiwać musem jabłkowym. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Plasterki jabłka, pączki i sos nakładać na talerzyki.
Pączki marchewkowo-orzechowe
Składniki:
- 250 g marchewki,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- skórka starta z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- 250 g chudego twarożku,
- 100 g mielonych orzechów laskowych,
- 250 g maki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smażenia,
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewki drobno utrzeć. Jajka cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek, orzechy, marchew, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Tłuszcz rozgrzać w garnku. Ciasto porcjami nakładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron 4-5 minut. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder zmieszać z cynamonem i oprószyć pączki.
Pączki z ryżu
Składniki:
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki kandyzowanych wiśni
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżka rumu
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 20 dag ryżu (najlepiej okrągłego)
- 3 łyżki masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
- 2 jajka
- 1 dag drożdży
- 5 łyżek mąki
- 1 l oleju
Przygotowanie:
1. Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu.
2. Mleko zagotuj z solą i 1 łyżką cukru. Na wrzątek wsyp ryż, gotuj na maleńkim ogniu przez 10-12 minut. Cały czas mieszaj, by ryż się nie przypalił. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Przygotowaną masę przestudź do temperatury pokojowej.
3. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do masy ryżowej dodaj żółtka, otartą skórkę z cytrusów i pokruszone drożdże.
Całość dokładnie wymieszaj, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie połącz z przygotowaną masą.
4. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć odrobinę ciasta - jeśli natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę. Za pomocą 2 dużych łyżek formuj pączki z masy ryżowej (powinny mieć wyraźnie podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał. Gotowe pączki wyłóż na arkusz bibuły, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem i przybrać wisienkami oraz skórką pomarańczową.