12 najlepszych przepisów na pączki

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
Pączki
Pączki 123RF/PICSEL

Pączki z różą

  • 8 dag drożdży
  •  1 kg mąki, 10 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek, 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu
  • 5 łyżek marmolady
  •  2-3 łyżki konfitury z róży
  •  8 łyżek cukru pudru
  • 1/2 kg smalcu i litr oleju
 
 123RF/PICSEL

Pączki po berlińsku

  • 500 g mąki
  • 80 g + 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 400 ml + 5 łyżek mleka
  • 42 g drożdży
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 75 ml + 4-6 łyżek ajerkoniaku
  • 1 l oleju do smażenia
  • 25 g pistacji
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Mąka do podsypywania
 
 123RF/PICSEL

Pączki lukrowane z białą czekoladą

  • 0,5 kg. mąki
  • 4 dag. drożdży
  •  200 ml. ciepłego mleka
  •  2 łyżki rozpuszczonego masła
  •  50 g. cukru
  • 2 żółtka
  •  szczypta soli
  •  1 kieliszek alkoholu (np. rumu)
  • 1 l oleju do smażenia
  •  1 białko
  • cukier puder
  •  5 dag białej czekolady
  • 20 dag konfitury wiśniowej
 
 123RF/PICSEL

Pączki po chorwacku

  • 500 g wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350 ml soku wiśniowego
  • Kawałek skórki cytrynowej
  • 160 g cukru
  • Opakowanie sosu waniliowego w proszku (lub pół opakowania budyniu)
  • 500 ml mleka
  • 200 g maki
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Grappy
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru
Pączki
Pączki 123RF/PICSEL

Pączki lwowskie

  •  1/2 kg mąki pszennej
  •  pół kostki masła
  •  10 żółtek
  •  5 dag drożdży
  • 3 - 4 łyżki miodu
  •  szklanka śmietany kremówki
  • 20 dag czekolady
  •  szklanka likieru pomarańczowego
  •  tłuszcz do smażenia
  •  szczypta soli
 
 123RF/PICSEL

"Pączki" Mozarta

  •  200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów bez skorki
  • 175 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Po 100 g zimnego i miękkiego masła
  • 80 g + 35 orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka rumu
  • Mąka do podsypywania
 
 123RF/PICSEL

Pączki gruszkowe

  • 75 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 gruszka
  • Tłuszcz do smażenia
 
 123RF/PICSEL

Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone

  • 100 g cukru
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masy orzechowo-nugatowej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki portweinu
  • 175 ml soku wiśniowego
  • 25 g masła
  • 125 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • 175 ml słodkiego wina deserowego
  • 2 żółtka
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka mielonych pistacji
  • 750 ml oleju
  • czekolada do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

Pączki Pina Colada

  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/8 l mleka,
  • 42 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • aromat rumowy,
  • 2 jajka,
  • 140 g konfitury ananasowej,
  • 2 l oleju,
  • 250 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki Batida de Coco,
  • 2 krążki kandyzowanego ananasa,
  • białko z jajka,
  • cukrowe dekoracje
 
 123RF/PICSEL

Mini pączki nadziewane musem jabłkowym z sosem waniliowym

  • 150 g mąki,
  • sól,
  • 2 żółtka,
  •  15 g masła,
  • 10 łyżek + 500 ml mleka,
  • 15 g drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki Calvadosu,
  •  opakowanie sosu waniliowego w proszku,
  •  1 litr oleju rzepakowego,
  •  łyżka soku z cytryny,
  •  cukier puder do posypania
 
 123RF/PICSEL

Pączki marchewkowo-orzechowe

  • 250 g marchewki,
  • 2 jajka,
  •  100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  •  szczypta soli,
  • 250 g chudego twarożku,
  • 100 g mielonych orzechów laskowych,
  • 250 g maki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia,
  •  50 g cukru pudru,
  • łyżeczka cynamonu
 
 123RF/PICSEL

Pączki z ryżu

  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag ryżu (najlepiej okrągłego)
  • 3 łyżki masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 dag drożdży
  • 5 łyżek mąki
  • 1 l oleju