14 korzyści z jedzenia kaszy jaglanej
Kasza jaglana to nie tylko najzdrowsza, ale też i najbardziej obecnie modna kasza. Ma wiele zalet. O kaszy pisałam już nie raz i jeszcze raz napiszę.
Nie powinno jej zabraknąć w diecie kobiet w ciąży, mam karmiących, jak i dzieci. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i pasująca do wielu dań, sprawia, że wcielenie zdrowej diety w życie nie jest takie znowu trudne. Poniżej znajdziecie listę korzyści, jakie ze sobą niesie:
- Jest alkaliczna i łatwo się ją trawi.
- U Hunzów, żyjących w Himalajch i cieszących się długowiecznością, jest podstawowym składnikiem pożywienia.
- Kasza jaglana nawilża jelito grube, dzięki czemu zapobiega zaparciom.
- Działa, jak probiotyk, odżywiający florę bakteryjną w naszych jelitach.
- Serotonina, zawarta w jej nasionach ma działanie kojące nerwy.
- Kasza jaglana to inteligentny węglowodan, zawierający dużą ilość błonnika i cukrów prostych. Wpływa na niższy poziomu cukru we krwi niż ryż czy pszenica (Kamari i Sumathi, 2002).
- Zawarty w niej magnez może zmniejszyć ryzyko ataków serca i migreny.
- Kasza posiada również niacynę (witamina B3), która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
- Spożycie kaszy jaglanej zmniejsza stężenie tri glicerydów i białka C-reaktywnego. Naukowcy z Seulu stwierdził, że może być używana w zapobieganiu chorób układu krążenia.
- Wszystkie jej odmiany wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną.
- Nie zawiera glutenu i jest antyalergiczna. Dlatego jest idealna dla osób z alergiami i w szczególności dzieci, którym rozszerzamy dietę.
- Wysoka zawartość białka (15%) sprawia, że jest bardzo dobrym dodatkiem w diecie wegetariańskiej.
- Jest wysoce odżywcza. Może być dobrym sposobem zwalczania głodu na świecie. Wyniki badań opublikowane w Washington, D.C., August 12, 2013, Journal of Nutrition pokazują, że ziarna kaszy dostarczają dużo żelaza i mogą zaspokajać dzienne zapotrzebowanie u dziecka na ten pierwiastek. Wykazano, że Indyjskie dzieci w wieku do 3 lat z deficytem żelaza, absorbowały znacznie więcej żelaza z owsianek i chleba przygotowanych na bazie kaszy jaglanej niż z prosa.
- W kaszy jaglanej możemy znaleźć wiele składników i wartości odżywczych
I jeszcze kilka ciekawostek o kaszy jaglanej:
- Była najczęściej używanym zbożem w Chinach, zanim zastąpił ją ryż.
- Najwięcej ziaren produkuje się obecnie w Chinach, Indiach i Nigerii.
- To 6 w kolejności najbardziej istotne zboże na świecie. Utrzymuje przy życiu 1/3 populacji w północnych Chinach, Japonii, Mandżurii, Rosji, Afryce, Indiach i Egipcie.
A tu znajdziecie BeMam’owe przepisy z kaszą jaglaną: