17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

W dniu Św. Patryka miliony ludzi na świecie, a szczególnie w Irlandii szaleją na punkcie koloru zielonego - w tonacji ubrań dominuje zielony, w pubach podawane jest zielone piwo, a w niektórych miastach nawet rzeki farbowane są na zielono.

article cover
AFP

Dawno temu w Irlandii...

Święty Patryk - patron Irlandii, któremu swoje istnienie zawdzięcza święto obchodzone 17 marca - był jednym z misjonarzy nawracających Irlandię na chrześcijaństwo. Według licznych legend wykorzystywał on symbole, które trafiały do ludu i mówił tak przekonująco, że w krótkim czasie było coraz więcej wiernych. Jak to robił? Jedną z jego metod było pokazywanie trójlistnej koniczyny jako symbolu Trójcy Świętej. Roślina o trzech liściach w jednej łodydze przekonywała lud do wiary w trzy postaci boskie. Inni z kolei uważają, że dzięki niemu z Irlandii zostały wypędzone węże.

Baw się i tańcz w otoczeniu zieleni

17 marca w Irlandii jest dniem wolnym od pracy. Tego dnia wielu Irlandczyków ubiera się na zielono lub przynajmniej wkłada zielone elementy stroju. Bardzo częste jest też dekorowanie domów: zielone gałązki, kwietniki z koniczyną lub innymi zielonymi elementami, zielone flagi zawieszone pod dachem czy zielone wstęgi powiewające na wietrze.

Z rana zwykle całe rodziny uczestniczą w mszy w intencji misjonarzy z całego świata. Około południa zaś mieszkańcy wychodzą na centralne place miast, gdzie rozpoczynają się pokazy tańca irlandzkiego, zespołów grających muzykę celtycką oraz występy wokalne. Od kilku lat urządzane są także wielokulturowe happeningi, aby honorować wszystkich obywateli Irlandii bez względu na pochodzenie. Opowieści o życiu patrona tego święta przeplatane są lokalnymi i międzynarodowymi legendami.

Św. Patryk od kuchni

Podczas "zielonych parad", można posmakować specjałów kuchni irlandzkiej: dań ziemniaczanych, mięsnych i rybnych. Dania smażone są na oczach przechodniów, głównie placki ziemniaczane z sosem mięsnym lub owocami morza, różne mięsa z rusztu, ale przede wszystkim serwowane jest piwo, które tego dnia nabiera zielonej barwy.

Jednak to nie parady i publiczne obchody są esencją tego wyjątkowego święta. Po paradzie bowiem Irlandczycy schodzą się na uroczysty obiad we własnych domach. Tradycyjnie tego dnia jada się potrawę z baraniny w jarzynach, zwaną Irish stew. Do mięsa podawane jest piwo, zazwyczaj Guinness albo Kilkeny. Deserem zaś jest zwykle trzykolorowa: zielono-żółto-biała galaretka, której z kolei towarzyszy świeżo parzona kawa z dodatkiem whisky.

Po obiedzie mieszkańcy znów wychodzą na ulice świętować. Swoje podwoje otwierają tysiące pubów. Każdy Irlandczyk idzie wtedy w gronie przyjaciół uczcić życie patrona Irlandii, pijąc szklaneczkę whisky lub kufel ulubionego piwa. Może my też możemy urozmaicić z tej okazji nasze menu? Na przykład spotykając się ze znajomymi na szklaneczkę irlandzkiego piwa oraz popularne w Irlandii danie z jagnięciny lub ziemniaków.

W zależności od umiejętności kulinarnych i ilości wolnego czasu do wyboru mamy: ziemniaki pieczone z serem dla osób stawiających w kuchni pierwsze kroki, gulasz z jagnięciny dla bardziej doświadczonych amatorów gotowania oraz gulasz jagnięcy z cukinią dla tych, którzy posiedli inspirującą wiedzę kulinarną.

Ziemniak pieczony z serem

Składniki:

- duże ziemniaki do pieczenia - 4 sztuki,

- mozzarella - 120 gramów,

- ser pleśniowy blue - 150 gramów,

- przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka,

- przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr - 2 sztuki,

- przyprawa uniwersalna Delikat Knorr - do smaku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj i dokładnie oczyść, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 145 st. C przez 60 minut.

2. Zetrzyj sery na tarce. Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów.

3. Wkrusz obie przyprawy w mini kostkach Knorr do serów i dopraw przyprawą Delikat

4. Nafaszeruj ziemniaki przygotowaną masą, a ich wierzch posyp resztą sera i piecz 15 minut piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Czas przygotowania: 60 minut

Danie dla 4 osób

Gulasz z jagnięciny

Składniki:

- jagnięcina np. udziec - 800 gramów,

- marchew - 300 gramów,

- cebula - 3 sztuki,

- Fix Bitki w sosie z czerwonego wina Knorr - 2 sztuki,

- ząbek czosnku - 4 sztuki,

- rozmaryn - 1 sztuka,

- szałwia - 1 sztuka,

- czarny pieprz - 5 szczypt,

- ziele angielskie - 3 sztuki,

- liść laurowy - 2 sztuki,

- czerwona papryka - 1 sztuka,

- żółta papryka - 1 sztuka,

- zielony ogórek - 1 sztuka,

- pomidor - 1 sztuka,

- ser feta - 100 gramów,

- oliwa z oliwek - 3 łyżki,

- sos sałatkowy Włoski Knorr - 1 sztuka

Przygotowanie:

1. Jagnięcinę umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm, a następnie obsmaż w garnku.

2. Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem około 30 minut.

3. Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Przygotuj sos winny z Fixu Knorr łącząc zawartość 2 opakowań z 300 mililitrami wody. Sos wlej do patelni, łącząc go z resztą składników. Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

Sałatka :

1. Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.

2. Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Czas przygotowania: 75 minut

Danie dla 6 osób

Gulasz jagnięcy z cukinią

Składniki:

- jagnięcina (karkówka lub łopatka) - 1 kilogram,

- przyprawa do gyrosa Knorr - 3 łyżki,

- cebula - 500 gramów,

- cukinia - 500 gramów,

- olej - 3 łyżki,

- wino czerwone wytrawne - 2 szklanki,

- bulion mięsny - 1/2 litra,

- listki laurowe - 2 sztuki,

- pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj mięso, osusz, pokrój w kostkę równej wielkości i posyp przyprawą do gyrosa Knorr. Umyj cebule i cukinie, pokrój w krążki.

2. Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron. Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe, oprósz pieprzem i duś 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

3. Podsmaż cukinie z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze 15 min. Podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.

Czas przygotowania: 40 minut

Danie dla 4 osób

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas