3 przepisy z Coca-colą
Stek, kurczak i pyszne ciasto!
Stek z sosem z Coca-coli
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 200 g bagietki
- 2 czerwone cebule
- 1 chili
- 8 łodyżek tymianku
- 3 łyżki oleju
- 4 Rib Eye-Steak (stek z antrykotu z oczkiem tłuszczu w środku)
- 50 g brązowego cukru
- 300 ml coca-coli
Przygotowanie:
Czosnek obrać i drobno pokroić, zmieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować pokrojoną na kromki bagietkę.
Cebule pokroić w bardzo drobną kostkę, chili w krążki, z tymianku oberwać listki. Olej rozgrzać na patelni i smażyć steki po 2 minuty z każdej strony, doprawić solą i pieprzem. na tłuszczu pozostałym po smażeniu steków zeszklić cebulę i chili, dodać ¾ tymianku. Posypać cukrem i lekko skarmelizować. Wlać colę i gotować 10 minut na średnim ogniu, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Ciasto z Coca-colą
Składniki:
- 400 g mąki
- 400 g cukru
- 275 g masła
- 5 łyżek kakao
- 350 ml + 2 łyżki coca-coli
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z cukrem.
W rondelku zagotować 250 g masła, 4 łyżki kakao I 350 ml coli, wlać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Maślankę, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać dodać do ciasta i wyrobić wszystko razem. Prostokątną formę posmarować tłuszczem i wysypać bułkę tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 35-45 minut.
Cukier puder, łyżkę kakao, 25 g masła i 2 łyżki coli podgrzać w rondelku cały czas mieszając, aż powstanie jednorodna polewa. Polewę wylać na jeszcze gorące ciasto.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal
Pierś z kurczaka w sosie z Coli i chili
Składniki na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka ze skórą
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru
- 1 chili
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 pory
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów (425 ml)
- 150 ml Coca-coli
Przygotowanie:
Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Chili wypestkować i drobno pokroić. Mięso obłożyć czosnkiem, imbirem i chili i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Pory pokroić. Na rozgrzanym oleju, w brytfannie smażyć filet z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pory, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i 350 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć filety. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C ok. 45 minut, polewając Coca-colą.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal