3 przepisy z Coca-colą

Stek, kurczak i pyszne ciasto!


Stek z sosem z Coca-coli

Reklama

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g bagietki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 chili
  • 8 łodyżek tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • 4 Rib Eye-Steak (stek z antrykotu z oczkiem tłuszczu w środku)
  • 50 g brązowego cukru
  • 300 ml coca-coli

  Przygotowanie:

Czosnek obrać i drobno pokroić, zmieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować pokrojoną na kromki bagietkę.

Cebule pokroić w bardzo drobną kostkę, chili w krążki, z tymianku oberwać listki. Olej rozgrzać na patelni i smażyć steki po 2 minuty z każdej strony, doprawić solą i pieprzem. na tłuszczu pozostałym po smażeniu steków zeszklić cebulę i chili, dodać ¾ tymianku. Posypać cukrem i lekko skarmelizować. Wlać colę i gotować 10 minut na średnim ogniu, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.


 

Ciasto z Coca-colą

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 400 g cukru
  • 275 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 350 ml + 2 łyżki coca-coli
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka do formy

  Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z cukrem.

W rondelku zagotować 250 g masła, 4 łyżki kakao I 350 ml coli, wlać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Maślankę, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać dodać do ciasta i wyrobić wszystko razem. Prostokątną formę posmarować tłuszczem i wysypać bułkę tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 35-45 minut.

Cukier puder, łyżkę kakao, 25 g masła i 2 łyżki coli podgrzać w rondelku cały czas mieszając, aż powstanie jednorodna polewa. Polewę wylać na jeszcze gorące ciasto.

  Czas przygotowania 60 minut

Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal

 

Pierś z kurczaka w sosie z Coli i chili

  Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 1 chili
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 pory
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (425 ml)
  • 150 ml Coca-coli

Przygotowanie:

  Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Chili wypestkować i drobno pokroić. Mięso obłożyć czosnkiem, imbirem i chili i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Pory pokroić. Na rozgrzanym oleju, w brytfannie smażyć filet z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pory, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i 350 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć filety. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C ok. 45 minut, polewając Coca-colą.


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje