3 sposoby na jedzenie owoców granatu

Zima to sezon na owoce granata. Warto więc zainteresować się jedzeniem tego bogatego w przeciwutleniacze owocu. Oto kilka sposobów jedzenia sięgających poza zwyczajowe chrupanie nasionek.

Granat owoc właściwości
Granat owoc właściwości© Photogenica
Płatki owsiane z granatem
© Photogenica

Proste śniadanie z pełnoziarnistych płatków owsianych z kawałkami pomarańczy, nasion granata i polanych syropem klonowym – borówko, do zobaczenia w lecie.

© Photogenica

Wzbogacony drink – dodaj soku z nasion granata do koktajlu wymieszanego z naturalnym jogurtem i bananem. A jeśli to brzmi nudno, do kieliszka szampana dodaj sokiem z granata.

Sałatka z granatem
© Photogenica

Wzbogacony dressing sałatkowy – przyrządź sos vinegrette łącząc melasę granatową z czerwonym octem winnym, musztardą dijon, miodem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku. Użyj dresingu do sałatki z rukoli, owoców granata, prażonych orzeszków i tartego parmezanu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas