3 sposoby na jedzenie owoców granatu
Zima to sezon na owoce granata. Warto więc zainteresować się jedzeniem tego bogatego w przeciwutleniacze owocu. Oto kilka sposobów jedzenia sięgających poza zwyczajowe chrupanie nasionek.
Proste śniadanie z pełnoziarnistych płatków owsianych z kawałkami pomarańczy, nasion granata i polanych syropem klonowym – borówko, do zobaczenia w lecie.
Wzbogacony drink – dodaj soku z nasion granata do koktajlu wymieszanego z naturalnym jogurtem i bananem. A jeśli to brzmi nudno, do kieliszka szampana dodaj sokiem z granata.
Wzbogacony dressing sałatkowy – przyrządź sos vinegrette łącząc melasę granatową z czerwonym octem winnym, musztardą dijon, miodem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku. Użyj dresingu do sałatki z rukoli, owoców granata, prażonych orzeszków i tartego parmezanu.