3 sposoby na otworzenie orzecha kokosowego
Osoby, które próbowały dobrać się do zawartości kokosa wiedzą, jak ciężko jest to zrobić. Orzech kokosowy jest pełen wartości odżywczych, min. zawiera błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na dobranie się do zawartości orzecha kokosowego.
Metoda 1: Młotek i nóż
Przed otwarciem kokosa, nożem wytnij otwór, aby dostać się do soku. Zrób dziurę i przelej sok do szklanki. Aby dostać się do miąższu opukaj młotkiem kokos dookoła wokół jego krótszej osi. W którymś momencie łupina zacznie pękać i kokos pęknie na dwie części. Teraz możesz wybrać miąższ ze środka orzecha. Dla tych, którzy poszukują łatwiejszego sposobu wybrania miąższu podpowiadamy: weź połówkę kokosa odwróć ją łupiną do góry i postukaj młotkiem. Miąższ z łatwością powinien oddzielić się. Jest to sposób o wiele szybszy i łatwiejszy, niż drążenie miąższu nożem lub łyżką. Teraz możesz cieszyć się świeżym kokosem.
Metoda 2: Podgrzewanie w piecu
Zacznij od wydłubania oczka i wylania soku z wnętrza orzecha kokosowego. Następnie włóż kokos do nagrzanego piekarnika do 200 C. Zostaw go w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij kokos z pieca, uważaj aby resztki gorącego soku nie poparzyły cię. Po wyjęciu kokosa, z pewnością zauważysz, że łupina stała się luźna. Młotkiem opukaj owoc dookoła, łupina powinna podzielić się na dwie lub trzy części odsłaniając nienaruszone wnętrze orzecha.
Metoda 3: Głębokie mrożenie
Włóż kokos do zamrażalnika na 12 godzin. Ponieważ orzech jest zamrożony, usunąć łupę będzie naprawdę ciężko. Ten sposób zajmie trochę więcej czasu niż inne, ale wyniki będą satysfakcjonujące. Po wyjęciu kokosa z zamrażalnika użyj młotka do opukania go wokół jego krótszej osi. Tym razem opukujemy orzech poniżej i powyżej osi przecinającej kokos w połowie. Po chwili łupina pęknie odsłaniają całe wnętrze w nienaruszonym stanie.