4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

"Soczyste" ciasto czekoladowe

  • 200 g suszonych daktyli
  • 5 łyżek Marsali
  • 275 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 100 g orzechów pecan
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 g śmietany kremówki
  • Tłuszcz do formy
 
 123RF/PICSEL

Gorąca czekolada rumowo-miętowa

  • 800 ml mleka
  • 5-6 łyżeczek kakao
  • 125 g pomadek z miętowym nadzieniem (np. After Eight)
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • 125 g śmietany kremówki
  • mięta do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

Pikantny sos czekoladowy (do mięs)

  • 250 g szalotek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól, cukier
  • 250 ml czerwonego wina
  • 400 ml zredukowanego bulionu wołowego
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki ciemnego octy balsamicznego
  • 2-3 lyzki mąki
  • 25 g rodzynek
  • Pieprz
 
 123RF/PICSEL

Makaron w sosie czekoladowo-pomarańczowym

  • 100 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • 2 pomarańcze
  • 1 l mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g makaronu wstążki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?