4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy
Czekoladowe ciasto, ale nie tylko. Drinki, sosy do mięs, a nawet makarony - sprawdź, co jeszcze można przygotować używając czekolady!
"Soczyste" ciasto czekoladowe
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli
- 5 łyżek Marsali
- 275 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 100 g orzechów pecan
- 3 jaja
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 350 g brązowego cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 300 g śmietany kremówki
- Tłuszcz do formyPrzygotowanie:
1. Daktyle drobno pokroić i zagotować z marsalą i 100 ml wody. Gotować aż płyn niemal odparuje (2-3 minuty). Zdjąć z ognia, ostudzić. 200 g czekolady posiekać i roztopić razem z 200 g masła, ostudzić. Orzechy posiekać. Foremkę (24x24 cm) natłuścić.
2. Jajka, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 200 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać masę czekoladową. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać, dodać do ciasta. Wmieszać daktyle i połowę orzechów. Ciasto nałożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 30 minut.
3. 75 czekolady posiekać. Śmietanę, 150 g cukru, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 50 g masła podgrzać w rondelku. Gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
4. Ciasto wyjąc z piekarnika ponakłuwać. Na ciasto wylać 2/3 sosu i wysypać resztę orzechów. Wstawić do gorącego piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjąć ostudzić. Podawać z pozostałym sosem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal
Gorąca czekolada rumowo-miętowa
Składniki:
- 800 ml mleka
- 5-6 łyżeczek kakao
- 125 g pomadek z miętowym nadzieniem (np. After Eight)
- 4 łyżki brązowego rumu
- 125 g śmietany kremówki
- mięta do dekoracjiPrzygotowanie:
75 ml mleka wymieszać z kakao. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozpuszczone kakao. 2 pomadki włożyć do lodówki, pozostale dodać do kakao i mieszać, aż się roztopią. Dodać rum.
Śmietane ubić. Gorącą czekoladę wlać do szklaneczek, dekorowć śmietaną, pomadkami schłodzonymi pomadkami i listkami mięty.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Pikantny sos czekoladowy (do mięs)
Składniki:
- 250 g szalotek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól, cukier
- 250 ml czerwonego wina
- 400 ml zredukowanego bulionu wołowego
- 75 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki ciemnego octy balsamicznego
- 2-3 lyzki mąki
- 25 g rodzynek
- Pieprz Przygotowanie:
Szalotki obrać, pokroić w paseczki. Przesmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i łyżeczką cukru. Pozwolić, aby cukier się lekko skarmelizował. Zalać winem i bulionem. Sos gotować ok. 30 minut od czasu do czasu uzupełniając płyn.
Czekoladę posiekać. Sos przecedzić (powinno być 500 ml płynu), dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi, dodać ocet, zagotować. Mąkę zmieszać z małą iloscią wody i zagęścić sos. Dodać rodzynki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal
Makaron w sosie czekoladowo-pomarańczowym
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
- 2 pomarańcze
- 1 l mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 g makaronu wstążki
- 50 g cukru
- 2 łyżki orzechów pistacjowychPrzygotowanie:
Czekoladę posiekać. Z połowy pomarańczy ściąć cienkie paseczki skórki za pomocą specjalnego noża a do cytrusów. Pomarańcze przekroić i wycisnąć sok. Mleko zagotować z cukrem waniliowym dodać makaron i cukier. Gotować na średnim ogniu ok 12-15 minut. Makaron odcedzić, mleko zachować. 100 ml soku z pomarńczy, czekoladę i 250 ml mleka, podgrzewać na słabym ogniu, ciągle mieszając. Pistacje uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić posiekać. Makaron podawać z sosem, dekorować pistacjami i pasterkami pomarańczy.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal