4 rodzaje ciasta do włoskich makaronów
Możesz je przygotowywać z ulubionym farszem lub sosem.
Ciasto pełnoziarniste (na ravioli)
- 350 g mąki pszennej razowej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę, sól, olet i olej oraz 200 ml wody wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut. Jeszcze raz krotko wyrobić. Na lekko posypanej mąką powierzchni (lub w maszynce do makaronu) cienko rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm, nakładać nadzienie przygotowane wg upodobań, zwilżyć brzegi ciasta, przykładać kolejny krążek i sklejać pierożki.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal
Ciasto bez jajek (na "zawijane cukierki")
- 350 g mąki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę, sól, ocet i ok. 250 ml wody wyrobić na gładkie ciasto i odłożyć na pół godziny przykryte ściereczką. Ponownie krótko wyrobić, cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach 6x4 cm. Nakładać ulubione nadzienie i zawijać, jak cukierki.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal
Makaron z semoliną
Składniki:
- 225 g mąki
- 75 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę, semolinę i sól wymieszać, zrobić wgłębienie, w które wlać olej i 4-5 łyżek ciepłej wody. Wszystko wyrobić, dodać jajko i żółtko, bardzo dobrze wyrobić (ręcznie) na posypanej mąka powierzchni. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 0,5 cm (można to zrobić za pomocą maszynki do makaronu). Gotować w osolonym wrzątku 2-4 minuty.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal
Makaron jajeczny (na kolorowe tortellini)
Składniki na 4 porcje:
- 300g mąki
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 200 g szpinaku
- mąka do podsypywania
Składniki:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Szpinak dusic w niewielkiej ilości wody, zmiksować. Ciasto rozdzielić na 2 części - połowę wyrobić ze szpinakiem, a drugą z koncentratem pomidorowym. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku 6 cm. Nakładać farsz przygotowany wedle upodobań. Składać po przekątnej i zlepiać brzegi, a a następnie przeciwległe końce.