Reklama

Reklama

4 rodzaje ciasta do włoskich makaronów

Możesz je przygotowywać z ulubionym farszem lub sosem.


Ciasto pełnoziarniste (na ravioli)

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do podsypywania

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę, sól, olet i olej oraz 200 ml wody wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut. Jeszcze raz krotko wyrobić. Na lekko posypanej mąką powierzchni (lub w maszynce do makaronu) cienko rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm, nakładać nadzienie przygotowane wg upodobań, zwilżyć brzegi ciasta, przykładać kolejny krążek i sklejać pierożki.


Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal



 

Ciasto bez jajek (na "zawijane cukierki")


Składniki na 4 porcje:

  •  350 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Mąkę, sól, ocet i ok. 250 ml wody wyrobić na gładkie ciasto i odłożyć na pół godziny przykryte ściereczką. Ponownie krótko wyrobić, cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach 6x4 cm. Nakładać ulubione nadzienie i zawijać, jak cukierki.

 Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

 


Makaron z semoliną

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 75 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Mąkę, semolinę i sól wymieszać, zrobić wgłębienie, w które wlać olej i 4-5 łyżek ciepłej wody. Wszystko wyrobić, dodać jajko i żółtko, bardzo dobrze wyrobić (ręcznie) na posypanej mąka powierzchni. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 0,5 cm (można to zrobić za pomocą maszynki do makaronu). Gotować w osolonym wrzątku 2-4 minuty.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal

Makaron jajeczny (na kolorowe tortellini)

Składniki na 4 porcje:

  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 200 g szpinaku
  • mąka do podsypywania

 Składniki:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

 Szpinak dusic w niewielkiej ilości wody, zmiksować. Ciasto rozdzielić na 2 części - połowę wyrobić ze szpinakiem, a drugą z koncentratem pomidorowym. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku 6 cm. Nakładać farsz przygotowany wedle upodobań. Składać po przekątnej i zlepiać brzegi, a a następnie przeciwległe końce.

 



Dowiedz się więcej na temat: makarony | kuchnia włoska | ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje