4 smaczne sposoby na rybę

Łosoś staje się jedną najchętniej wybieranych w Polsce ryb.
Łosoś staje się jedną najchętniej wybieranych w Polsce ryb. 123RF/PICSEL

Dorsz w ziołowej posypce z cukinią

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby)
  • średnia cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • duży pęczek natki
  • kilka listków bazylii
  • garść orzechów macadamia
  • pół szklanki tartego sera typu parmezan
  • 2 łyżki bułki tartej
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pieczony filet z łososia w sosie koperkowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia (każdy ok. 200 g)
  • sok z cytryny
  • ogórek
  • pęczek koperku
  • 200 g śmietany
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 30 g masła 30 g mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gnocchi z kawałkami łososia w sosie śmietanowym

Składniki:

  • gnocchi (opakowanie 500 g)
  • filet z łososia (ok. 250 g)
  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (przed użyciem w przepisie trochę go podgotuj)
  • sok i skórka z cytryny
  • pęczek bazylii

Przygotowanie:

Zapiekane babeczki z farszem rybnym

Składniki:

  • 500 g białej ryby (np. dorsz, miruna)
  • szklanka chudego mleka
  • liść laurowy
  • 250 g wędzonego łososia, pokrojonego w kawałki
  • 90 g masła
  • cienko pokrojony por
  • 1/4 łyżki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki musztardy
  • szklanka śmietany
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone
  • po 2 łyżeczki posiekanego koperku i natki
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • żółtko
  • sól

Przygotowanie:

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?