Trzy przepisy, które sprawią, że dzieci będą zajadać się w szkole

Co spakować do jedzenia dziecku do szkoły? Oto 3 sprawdzone pomysły
Co spakować do jedzenia dziecku do szkoły? Oto 3 sprawdzone pomysłyCanva ProINTERIA.PL

Kolorowy pomysł na szkolny lunch dla najmłodszych

  • 2 pełnoziarniste tortille,
  • 2-4 łyżki serka śmietankowego (np. typu Philadelphia),
  • 2 plasterki wędzonego indyka lub kurczaka,
  • 4 liście sałaty,
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojonej w cienkie paski),
  • kawałek ogórka świeżego,
  • 1/2 pomidora.
  1. Tortillę posmaruj serkiem, ułóż na niej sałatę, mięso i warzywa.
  2. Zwiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na 4-5 kawałków.
  3. Ułóż w pudełku, dodaj garść winogron i kilka orzechów włoskich.
Pyszny wrap z tortilli nadziany warstwami świeżej sałaty, soczystych pomidorów, plasterków mięsa i kremowego sosu.
Wrapy są proste i szybkie w przygotowniuCanva ProINTERIA.PL

Posiłek dla dziecka w 15 minut

Makaron kolanka wymieszany z kremowym sosem majonezowym, kawałkami czerwonej papryki, zielonym groszkiem oraz drobno posiekaną zieloną cebulką, podany w białej misce.
Makaronowy zawrót głowy. Ekspresowe danie do szkołyCanva ProINTERIA.PL

Babeczki w wytrawnym wydaniu, które pokochają dzieci

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 50 g podsmażonego szpinaku,
  • 2 plasterki szynki pokrojonej w kostkę
  • szczypta soli i pieprzu
  1. W jednej misce mieszamy suche składniki, takie jak mąkę i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce łączymy jajko, mleko i olej, a potem wlewamy tę mieszankę do suchych składników, mieszając do połączenia.
  3. Dorzucamy ser, szpinak i kawałki szynki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nakładamy ciasto do foremek.
  4. Pieczemy około 20 minut w 180°C.
Zbliżenie na kilka złocistych, wytrawnych muffinek z dodatkiem ziół i sera, ułożonych na jutowym materiale.
Babeczki w wersji słonej. Prosty przepis Canva ProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 145: Bartłomiej TopaINTERIA.PL