5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

Warzywa zostały podzielone przez lekarzy i dietetyków na 5 grup kolorystycznych. Każda barwa wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi. Wystarczy codziennie wybrać jedną porcję z każdej grupy, a na twoim talerzu będzie kolorowo i... zdrowo.

Zielone warzywa ułatwiają odchudzanie i zapobiegają efektowi jo-jo
Zielone warzywa ułatwiają odchudzanie i zapobiegają efektowi jo-joPicsel123RF/PICSEL

Ułatwiają odchudzanie i zapobiegają efektowi jo-jo. Zielone warzywa są nie tylko doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Zawarte w nich polifenole odgrywają bardzo ważną rolę dla naszego zdrowia, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami. Jedzenie zielonych warzyw pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Wspaniale regulują pracę jelit i działają moczopędnie. Dzięki temu zapobiegają obrzękom i gromadzeniu się nadmiaru wody. Mogą stanowić podstawę każdej kuracji odchudzającej lub odtruwającej. Są bardzo niskokaloryczne.

- Seler naciowy: Działa moczopędnie, oczyszcza z toksyn. Zawiera dużo magnezu, potasu i cynku.

- Brokuł: Jedno z najbogatszych źródeł witamin A,B,C. Im ciemniejszy jego kwiat, tym jest ich więcej.

- Nać pietruszki: Bogate źródło wit. C i A oraz wielu skł. mineralnych. Działa odtruwająco i wzmacnia organizm

- Ogórki: Mają właściwości moczopędne i zawierają bardzo mało kalorii. Jeden ogórek tylko 5 kcal.

Przepisy:

Odtruwający koktajl

Zielony ogórek, 1/4 obranego korzenia imbiru, cztery gałązki selera naciowego, 100 g kiełków lucerny, 3 gałązki natki pietruszki, wrzuć do sokowirówki i wyciśnij sok. W razie potrzeby rozcieńcz go wodą mineralną. Najlepiej pij koktajl do drugiego śniadania. Rób to przynajmniej przez tydzień.

Sałatka oczyszczająca

Jest niskokaloryczna, działa moczopędnie zapobiegając obrzękom, np. przed okresem. Doskonale zaspokoisz nią głód między posiłkami. Garść umytych listków rukoli wymieszaj z pokrojonym w plastry ogórkiem. Dopraw solą ziołową. Wymieszaj z jogurtem naturalnym. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Warzywa pomarańczowe i żółte: Dobre dla oczu i skóry

Warzywa pomarańczowe znacznie opóźniają efekty starzenia się organizmu
Warzywa pomarańczowe znacznie opóźniają efekty starzenia się organizmu123RF/PICSEL

Znacznie opóźniają efekty starzenia się organizmu. Warzywa w tych kolorach to najlepsze źródło karotenoidów. Są to naturalne przeciwutleniacze, które mają zdolność wymiatania z organizmu wolnych rodników, powstających w naszym otoczeniu, np. w dymie papierosowym. Są także nieocenione ze względu na witaminę A, ważną dla dobrej kondycji oraz młodego wyglądu skóry. Warzywa w tym kolorze zawierają też luteinę. Organizm nie wytwarza jej sam, dlatego trzeba ją dostarczać sobie z jedzeniem. Działa jak filtr, zabezpieczając oczy przed szkodliwym światłem UVA i UVB.

- Dynia: Składniki zawarte w miąższu dyni poprawiają elastyczność skóry. Wzmacniają odporność

- Marchewka: Jest źródłem beta-karotenu. Przekształca się on w prowitaminę A, która chroni oczy

- Kukurydza: Zawiera potas, magnez, witaminy. Bogata w luteinę i zeaksantynę hamujące choroby oczu

- Fasolka: Źródło witaminy A, z grupy B, C i K oraz magnezu, potasu, żelaza. Bogata w białko roślinne

Przepisy:

Surówka na piękną skórę

Niewielką dynię obierz ze skórki i pokrój na kilka mniejszych części. Usuń pestki łyżką. Miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posól, polej dwoma łyżkami octu i włóż do salaterki. Kwaśną śmietanę wymieszaj z olejem z pestek winogron. Polej utartą dynię. Sałatkę posyp posiekanym koperkiem lub prażonymi pestkami dyni.

Kuracja, która poprawi wzrok

W okresie jesienno-zimowym, gdy oczy męczy brak naturalnego światła, pij koktajle bogate w beta-karoten. Do szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi dodaj łyżkę oliwy i otrąb. Przepis II Dwie suszone morele, cztery obrane marchewki i pół jabłka przepuść przez sokowirówkę. Dopraw szczyptą imbiru.

Przekąska zdrowa dla oczu

Kolbę starannie obranej kukurydzym(może być też mrożona) wrzuć do gotującej się wody na ok. 30 40 minut lub połóż na parowarze na 50 minut. Ugotowaną, gorącą kolbę wyjmij na talerz, oprósz solą, obłóż wiórkami masła. Możesz wcześniej utrzeć je z dwoma przeciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanymi ziołami.

Warzywa fioletowe: Niszczą komórki rakowe

Warzywa fioletowe wzmacniają układ odpornościowy i naczynia krwionośne
Warzywa fioletowe wzmacniają układ odpornościowy i naczynia krwionośne123RF/PICSEL

Wzmacniają układ odpornościowy i naczynia krwionośne. Fioletowe warzywa zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, barwnikowi, który ma właściwości antyutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dietetycy potwierdzają, że jeśli warzywa we wszystkich odcieniach fioletu będą często gościły na naszym talerzu, zapewnią nam naturalną ochronę przed wieloma chorobami, w tym także nowotworowymi. Mogą to robić na kilka różnych sposobów, np. wspierając układ odpornościowy czy zapobiegając powstawaniu ognisk zapalnych, które sprzyjają rozwojowi komórek rakowych.

- Bakłażan: Często nazywa się go także oberżyną. Jest bogaty w substancje poprawiające skład krwi

- Czerwona kapusta: Wzmacnia układ nerwowy i układ odpornościowy. Ma właściwości antynowotworowe

- Radicchio:  Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt i odtruwa organizm. Bogata w wit. C i kwas foliowy

- Cebula: Zawiera sporo kwercetyny. Ten związek jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy

Przepisy:

Bakłażanowa regeneracja

Oberżynę przed przygotowaniem należy pokroić, posypać solą, a potem opłukać, by usunąć gorzki posmak. Osączone z gorzkiego soku plastry bakłażana oprósz ziołami. Każdy skrop oliwą z oliwek. Ułóż na grillu lub elektrycznym ruszcie i piecz, aż staną się miękkie. Smakują doskonale podane z marynowanym czosnkiem.

Na poprawę odporności

Kilka listków rukoli i radicchio umyj i osusz. Pokrój w piórka czerwoną cebulę. W szklance wymieszaj łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli i pieprzu, łyżkę miodu. Wlej 4 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Polej nim sałatkę. Zjedz z kilkoma kromkami opieczonej bułki.

Sałatka antynowotworowa

Poszatkuj pół główki kapusty. Pokrój w krążki dwie czerwone cebule i zeszklij na oleju. Następnie dodaj kapustę, podlej sokiem z jabłek, lekko posól i duś na małym ogniu pod przykryciem 30-40 minut do miękkości. Przed końcem duszenia kapustę dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wsyp garść rodzynek.

Warzywa białe: Chronią przed infekcjami

Warzywa białe przyspieszają leczenie kataru i każdego rodzaju kaszlu
Warzywa białe przyspieszają leczenie kataru i każdego rodzaju kaszlu123RF/PICSEL

Przyspieszają leczenie kataru i każdego rodzaju kaszlu. Mimo że nie kuszą nas wcale pięknym kolorem, ani tym bardziej zapachem, mają mnóstwo wartości odżywczych i zdrowotnych. Warzywa z tej grupy są ważnym źródłem flawonoidów i allicyny. Działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Zawierają także witaminę C, dzięki czemu ułatwiają walkę z wirusami. Królują wśród nich czosnek i cebula. Ich właściwości lecznicze potwierdzają się od kilku tysięcy lat. Są niezastąpione szczególnie w sezonie infekcji grypowych. Pomagają dzieciom i dorosłym.

- Kapusta biała:  Zawiera dużo wit. C. Podnosi odporność organizmu, ma właściwości bakteriobójcze

- Por:  Zawiera dużo potasu, fosfor, wapń, siarkę, magnez, wit. C. Polecany przy przeziębieniu

- Czosnek:  To naturalny antybiotyk. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe

- Biała cebula: Ma dużo witaminy C oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność

Przepisy:

Syrop na przeziębienie

Obierz i przeciśnij przez praskę kilka ząbków czosnku. Wciśnij do nich sok z dwóch cytryn. Następnie całość zalej niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę przełóż do ciemnego słoika, odstaw na kilka dni. Potem odcedź przelej do butelki. Przechowuj w lodówce. Pij trzy razy dziennie, po łyżeczce.

Rozgrzewająca zupa cebulowa

Pięć łyżek masła i łyżkę oliwy rozpuść na patelni. Dodaj cztery pokrojone w piórka cebule i duś na małym ogniu. Gdy się już lekko przyrumienią, posyp mąką. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa, dodaj przygotowany wcześniej wywar warzywny, tymianek, sól i pieprz. Gotuj około 30 min. Zjedz gorącą zupę z grzankami.

Surówka bogata w wit. C

Pół główki kapusty poszatkuj, ugnieć z solą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie kapustę odsącz. Upraż kilka orzechów laskowych, pomarańcze obierz i podziel na cząstki. Kilka koktajlowych pomidorków pokrój w plastry. Wymieszaj wszystko z kapustą. Polej jogurtem zmiksowanym z sokiem pomarańczowym.

Warzywa czerwone: Wzmacniają nasze serce

Regulują ciśnienie tętnicze krwi i chronią przed zawałem. Warzywa o intensywnej, czerwonej barwie cenione są przez specjalistów zajmujących się zdrowym żywieniem przede wszystkim ze względu na zawartość likopenu, cennego antyutleniacza. To właśnie on ma zbawienny wpływ na pracę serca. Szczególnie dużo jest go w pomidorach i przetworach pomidorowych. Czerwone warzywa są też źródłem potasu, który reguluje rytm pracy serca i ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast barwnik w nich zawarty ma również wpływ na kondycję naszych naczyń krwionośnych.

- Pomidory: Zawierają wit. C, K, kwas foliowy. Są źródłem potasu oraz cennego związku - likopenu

- Papryka: Jedna papryka dostarcza tyle witaminy C, co dwie cytryny. Zawiera też dużo potasu

- Rzodkiewki:  Dzięki zawartości żelaza, manganu i miedzi ułatwiają odbudowę czerwonych krwinek

- Buraki: Bogate źródło magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Zawierają także kwas foliowy i witaminę C

Przepisy:

Surówka witaminowa

Umyj i osusz kilka listków rukoli. Pomidory pokrój na ćwiartki, koktajlowe na połówki. Jedną paprykę czerwoną i jedną żółtą wydrąż i oczyść z pestek. Pokrój na wąskie paski. Wszystkie warzywa ułóż na półmisku. Polej sałatkę dressingiem zrobionym z czterech łyżek oleju rzepakowego, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu.

Koktajl potasowy

Dwa duże pomidory umyj i rozdrobnij blenderem. Dodaj pół pęczka posiekanej natki pietruszki, łodygę pokrojonego w krążki selera naciowego i dwa ząbki czosnku. Zmiksuj wszystkie warzywa, wymieszaj je z jogurtem naturalnym. Przypraw koktajl do smaku solą ziołową oraz odrobiną pieprzu.

Carpaccio wegetariańskie

Dokładnie wyszoruj 2-3 buraki i ugotuj je w skórce. Ostudź, obierz ze skóry, a następnie pokrój w bardzo cienkie plastry. Ułóż na półmisku w ten sposób, by lekko na siebie zachodziły. Skrop olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp drobno posiekaną dymką i pokruszonym serem feta.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas