5 niesamowitych właściwości kardamonu
Kardamon jest znany jako przyprawa o bogatym aromacie i smaku. Wiele ludzi nie wie, że kardamon posiada wiele korzyści zdrowotnych. W Indiach kardamon jest jednym z produktów stosowanych w ajurwedzie. Stosowany jest także w tradycyjnej medycynie chińskiej. Poniżej znajdziesz kilka właściwości zdrowotnych kardamonu.
Oczyszcza ciało
Regularne stosowanie kardamonu może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów związanych z nerkami, pęcherzem i drogami moczowymi. Jest on często stosowany w leczeniu infekcji dróg moczowych. Kardamon jest dobry dla nerek, ponieważ sprzyja oddawaniu moczu. Obniża także ciśnienie krwi, a także usuwa wapń i mocznik zgromadzony w nerkach.
Poprawia trawienie
Kardamon posiada właściwości wspomagające proces trawienia. Zmniejsza wzdęcia i łagodzi kolki i skurcze żołądka. Dodatkowo zwiększa przepływ żółci, co z kolei poprawia trawienie tłuszczów i innych składników odżywczych. Sprawia to, że kardamon jest idealnym rozwiązaniem dla wielu problemów trawiennych, takich jak zaparcia, nadkwasota, niestrawność i różne rodzaje infekcji.
Zwalcza anemię
Kardamon jest pełen przeciwutleniaczy, które pomagają uzupełnić utracone witaminy i składniki odżywcze. Zawiera również miedź, żelazo, mangan i inne niezbędne witaminy, między innymi ryboflawinę, witaminę C i niacynę, które są odpowiednie do zwalczania niedokrwistości. Wszystkie te składniki pomagają w produkcji czerwonych krwinek.
Problemy z jamą ustną
W tradycyjnej medycynie chińskiej kardamon jest od wielu wieków stosowany w leczeniu problemów stomatologicznych. Po wynalezieniu antybiotyków stwierdzono, że zabijają one drobnoustroje jak i bakterie probiotyczne. Użycie przyprawy wydaje się idealnym, gdyż hamuje ono jedynie zakaźne drobnoustroje, a nie bakterie probiotyczne.
Nadkwasota
Kardamon poprawia apetyt i zmniejsza ilość kwasu w żołądku. Olejek eteryczny zawarty w nasionach wzmacnia błonę śluzową żołądka, tym samym zwiększając ilość wydzielanej śliny, która z kolei stymuluje wyściółkę żołądka do lepszej pracy.