5 pomysłów na potrawy z orzeszkami ziemnymi
Orzeszki ziemne kupisz w każdym sklepie. Potrawy z ich dodatkiem zyskują niepowtarzalny smak i charakter. Wypróbuj przepisy na mięsa, sosy, sałatki i ciasta z dodatkiem orzeszków ziemnych.

Kurczak z patelni z orzeczkami ziemnymi
Składniki:
- 250 g ryżu
- 3 filety z kurczaka (po 175 g)
- 1-2 cebule (ok. 300 g)
- 2 łyżeczki oleju
- sól , pieprz
- 200 g śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- cukier
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w gruba kostkę, a cebulę w półplasterki.
Olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać 3-4 minuty, dodać cebulę smażyć jeszcze 1-2 minuty i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Pozostały na patelni sos rozrobić ze śmietaną, mlekiem, 200 ml wody i 3-4 lyżkami sosu sojowego. Zagotować. Dodać masło orzechowe. Mięso z cebula ponownie włożyć do sosu i gotować 3-4 minuty. Doprawić szczyptą cukru.
Szczypiorek drobno pokroić, orzeszki posiekać. Mięso i ryż nakładać do miseczek. Posypać szczypiorkiem i orzeszkami.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal

Sos z orzeszków ziemnych
Składniki:
- 3 szalotki
- 3 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- limonka
- kawałek trawy cytrynowej
- puszka mleka kokosowego (400 g)
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka cukier
- papryczka chili
- 150 g prażonych niesolonych orzeszków
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kminu mielonego
Przygotowanie:
Szalotki, ząbek czosnku, imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Limetkę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z trawy cytrynowej oberwać zewnętrzne listki, resztę rozciąć i zgnieść trzonkiem noża. Mleko kokosowe, czosnek, imbir, szalotki, sok i skórkę z limonki, trawę cytrynową i 4 łyżki sosu sojowego oraz cukier wymieszać i zagotować.
Z chili wyciąć pestki. Chili i orzeszki rozdrobnić.
Z mleka kokosowego wyjąć trawę cytrynową i zmiksować je z orzeszkami i chili, a następnie gotować 2-3 minuty. Dodać kmin i kolendrę i gotować jeszcze 3 minuty na slabym ogniu, doprawić sosem sojowym
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Ciasto maślane z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- 500 g mąki
- 0,25 l mleka
- 42 g drożdży
- 250 g cukru
- 50 g masła orzechowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka starta z jednej cytryny
- 300 g zimnego masła
- 200 g niesolonych orzeszków
- tłuszcz i bułka do blachy
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże, wlać 100 ml ciepłego mleka, dodać 25 g cukru. Lekko wymieszać z częścią mąki, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wlać jeszcze 150 ml ciepłego mleka, dodać masło orzechowe, jajko, 50 g cukru, sól, skórkę z cytryny i mleko i wyrobić wszystko za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby podrosło (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto jeszcze raz lekko wyrobić i rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 50 g masła roztopić. 250 g masła pokroić w kostkę. W cieście porobić lekkie wgniecenia i wkładać w nie kostki masła. Wszystko polać roztopionym masłem, posypać orzeszkami i 174 g cukru. Piec w 200 st. C przez 15-20 minut. Podawać lekko ciepłe. Do tego doskonale smakuje bita śmietana z truskawkami.
Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Wołowe roladki z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- 2 łyżki solonych orzeszków
- 100 g szalotek
- pęczek zielonej cebulki
- 8 cienkich plastrów rostbefu
- 4 łyżki masła orzechowego
- pół pęczka kolendry
- 2 łyżki sklarowanego masła
- sól, pieprz
- 200 ml bulionu
- 300 g zielonej fasolki
Przygotowanie:
Orzeszki posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szalotki obrać i poprzekrawać. Zieloną cebulkę pokroić na 10 cm kawałki. Kolendrę posiekać. Plastry mięsa posmarować masłem orzechowym (pół lyżeczki). Ułożyć na nich po kawałku cebulki i zawijać roladki, spąć wykałaczkami.
Roladki obsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem i zalać 200 ml bulionu. Zagotować, a następnie dusić pod przykryciem 8-10 minut. Roladki wyjąć. Fasolkę i szalotki wlożyć do pozostałego sosu i gotować 8-10 minut. Kolendrę drobno pokroić. Roladki podawać z fasolką. Psypać orzeszkami i kolendrą.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2050 kJ/490 kcal

Sałatka kalafiorowo-marchewkowa z sosem jogurtowo-orzeszkowym
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- 200 g zielonej fasolki
- 1 marchewka
- sól
- 1,5 łyżki curry
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 100 g kwaśnej śmietany
- pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sezamu
- 2-3 gałązki mięty
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w cienkie paski. Fasolkę obgotować w osolonym wrzątku 3-4 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Do wrzątku dodać łyżkę curry i gotować w nim kalafiora przez 6-8 minut. Szalotkę, czosnek i chili drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z mlekiem kokosowym, śmietaną, czosnkiem i szalotką. Doprawić pozostałym curry, solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny, stopniowo dolewać olej.
Różyczki kalafiora wyjąć z wody, osączyć. Przygotowane warzywa wymieszać z sosem i odstwić na 10 minut. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatkę posypać sezamem i udekorować listkami mięty.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal