Reklama

Reklama

5 pomysłów na potrawy z orzeszkami ziemnymi

Orzeszki ziemne kupisz w każdym sklepie. Potrawy z ich dodatkiem zyskują niepowtarzalny smak i charakter. Wypróbuj przepisy na mięsa, sosy, sałatki i ciasta z dodatkiem orzeszków ziemnych.

Kurczak z patelni z orzeczkami ziemnymi

 Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 3 filety z kurczaka (po 175 g)
  • 1-2 cebule (ok. 300 g)
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól , pieprz
  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • cukier
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w gruba kostkę, a cebulę w półplasterki.

Olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać 3-4 minuty, dodać cebulę smażyć jeszcze 1-2 minuty i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.

Reklama

Pozostały na patelni sos rozrobić ze śmietaną, mlekiem, 200 ml wody i 3-4 lyżkami sosu sojowego. Zagotować. Dodać masło orzechowe. Mięso z cebula ponownie włożyć do sosu i gotować 3-4 minuty. Doprawić szczyptą cukru.

Szczypiorek drobno pokroić, orzeszki posiekać. Mięso i ryż nakładać do miseczek. Posypać szczypiorkiem i orzeszkami.

 Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal

 

 Sos z orzeszków ziemnych


Składniki:

  • 3 szalotki
  • 3 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • limonka
  • kawałek trawy cytrynowej
  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka cukier
  • papryczka chili
  • 150 g prażonych niesolonych orzeszków
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kminu mielonego
 

Przygotowanie:

Szalotki, ząbek czosnku, imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Limetkę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z trawy cytrynowej oberwać zewnętrzne listki, resztę rozciąć i zgnieść trzonkiem noża. Mleko kokosowe, czosnek, imbir, szalotki, sok i skórkę z limonki, trawę cytrynową i 4 łyżki sosu sojowego oraz cukier wymieszać i zagotować.

Z chili wyciąć pestki. Chili i orzeszki rozdrobnić.

Z mleka kokosowego wyjąć trawę cytrynową i zmiksować je z orzeszkami i chili, a następnie gotować 2-3 minuty. Dodać kmin i kolendrę i gotować jeszcze 3 minuty na slabym ogniu, doprawić sosem sojowym


Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

 

 

Ciasto maślane z orzeszkami ziemnymi

Składniki:


  • 500 g mąki
  • 0,25 l mleka
  • 42 g drożdży
  • 250 g cukru
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 300 g zimnego masła
  • 200 g niesolonych orzeszków
  • tłuszcz i bułka do blachy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże, wlać 100 ml ciepłego mleka, dodać 25 g cukru. Lekko wymieszać z częścią mąki, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Następnie wlać jeszcze 150 ml ciepłego mleka, dodać masło orzechowe, jajko, 50 g cukru, sól, skórkę z cytryny i mleko i wyrobić wszystko za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby podrosło (powinno podwoić swoją objętość).

Ciasto jeszcze raz lekko wyrobić i rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 50 g masła roztopić. 250 g masła pokroić w kostkę. W cieście porobić lekkie wgniecenia i wkładać w nie kostki masła. Wszystko polać roztopionym masłem, posypać orzeszkami i 174 g cukru. Piec w 200 st. C przez 15-20 minut. Podawać lekko ciepłe. Do tego doskonale smakuje bita śmietana z truskawkami.

Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal


Wołowe roladki z orzeszkami ziemnymi

 Składniki:

  • 2 łyżki solonych orzeszków
  • 100 g szalotek
  • pęczek zielonej cebulki
  • 8 cienkich plastrów rostbefu
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • pół pęczka kolendry
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml bulionu
  • 300 g zielonej fasolki
 

Przygotowanie:

Orzeszki posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szalotki obrać i poprzekrawać. Zieloną cebulkę pokroić na 10 cm kawałki. Kolendrę posiekać. Plastry mięsa posmarować masłem orzechowym (pół lyżeczki). Ułożyć na nich po kawałku cebulki i zawijać roladki, spąć wykałaczkami.

Roladki obsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem i zalać 200 ml bulionu. Zagotować, a następnie dusić pod przykryciem 8-10 minut. Roladki wyjąć. Fasolkę i szalotki wlożyć do pozostałego sosu i gotować 8-10 minut. Kolendrę drobno pokroić. Roladki podawać z fasolką. Psypać orzeszkami i kolendrą.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2050 kJ/490 kcal

  Sałatka kalafiorowo-marchewkowa z sosem jogurtowo-orzeszkowym


Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 marchewka
  • sól
  • 1,5 łyżki curry
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sezamu
  • 2-3 gałązki mięty

Przygotowanie:

 Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w cienkie paski. Fasolkę obgotować w osolonym wrzątku 3-4 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Do wrzątku dodać łyżkę curry i gotować w nim  kalafiora przez  6-8 minut. Szalotkę, czosnek i chili drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z mlekiem kokosowym, śmietaną, czosnkiem i szalotką. Doprawić pozostałym curry, solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny, stopniowo dolewać olej.

Różyczki kalafiora wyjąć z wody, osączyć. Przygotowane warzywa wymieszać z sosem i odstwić na 10 minut. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatkę posypać sezamem i udekorować listkami mięty.

 Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje