5 pomysłów na szaszłyki
Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

Wśród naszych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie: szaszłyk z wieprzowiny, drobiu, kiełbasek, a nawet oryginalny przepis na szaszłyk z mięsa mielonego i sera. Znajdzie się także coś dla wegetarian. Wszystkie szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu, a pyszne sosy i dipy można zastosować także do innych potraw.
Składniki
Szaszłyki z sosem mango
Składniki na 4 porcje: - 500 g karkówki wieprzowej, - 4 małe cebule, - 1 cukinia, - 3-4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżeczka przyprawy do gyrosaNa dip: - małe mango, - 200 g serka kremowego, - 1 łyżeczka miodu, - 2 łyżeczki musztardy, - sól, - łyżeczka soku z cytryny, - 7 gałązek kolendryPrzygotowanie: Mięso i cebulę pokroić na kawałki. Cukinię na półplastry. Na przemian nadziewać na szpadki. Posmarować oliwą wymieszaną z przyprawą do gyrosa. Grillować 10-12 minut, od czasu do czasu smarując przyprawioną oliwą. Na dip: Z mango wyciąć 150 g miąższu, część pokroić w paski, resztę w drobną kostkę. Kostki wymieszać z serkiem, miodem, musztardą, solą i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną kolendrę. Dip dekorować paseczkami mango. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal
Składniki
Szaszłyki z mięsa mielonego i sera z dipem ziołowym
Składniki na 4 porcje: - pęczek mieszanej zieleniny (np. pietruszka, szczypiorek), - 150 g jogurtu naturalnego, - 50 g śmietany, - sól, pieprz, cukier, - 100 g sera do grillowania (halloumi, oscypek), - 1 cebula, - ząbek czosnku, - 500 g mieszanego mięsa mielonego, - 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy, - olejPrzygotowanie:Na dip: Zieleninę posiekać, wymieszać z jogurtem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.Na szaszłyki: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wyrobić z musztardą, cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 małe kulki i razem z pokrojonym w kostkę serem nadziewać na szpadki. Tackę aluminiowa lekko natłuścić olejem i układać na niej szaszłyki. Piec ok. 15 minut na rozgrzanym grillu. Dekorować pietruszką podawać z dipem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal
Składniki
Kukurydziano -paprykowe szaszłyki z ostrym sosem pomidorowym
Składniki na 4 porcje: - 1 łyżka cukru, - 50 g masła, - 4 kolby kukurydzy (po 250 g), - 16 małych pieczarek, - 1 czerwona papryka, - tymianek do dekoracjiNa sos: - 2 szalotki, - papryczka chili, - ząbek czosnku, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 250 g keczupu, - 1 łyżka brązowego cukru, - 1 łyżeczka octu sherry, - sól, pieprz, cukierPrzygotowanie:
2 litry wody z łyżką cukru i masłem zagotować, włożyć kolby kukurydzy i gotować 30 minut. Pieczarki oczyścić, paprykę pokroić na 16 kawałków. Każdą kolbę kukurydzy pokroić na 6 kawałków. Paprykę, pieczarki i kukurydzę nadziewać na przemian na szpadki. Opiekać na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Oliwę wymieszać z solą. Posmarować szaszłyki. Podawać z sosem, dekorować tymiankiem.Na sos: Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy, dodać koncentrat pomidorowy. Następnie dodać keczup, brązowy cukier, ocet i gotować 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal
Składniki
Szaszłyki z indyka z pomidorkami i zieloną cebulką
Składniki na 4 porcje: - 500 g piersi z indyka, - 16 pomidorków koktajlowych, - 4 zielone cebulki, - 3 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprzPrzygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulki na odcinki po ok. 3 cm. Mięso, pomidorki i cebulkę nadziewać na szpadki. Oliwę doprawić solą i pieprzem i smarować szaszłyki (również w trakcie grillowania). Grillować 7-10 minut.
Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal
Składniki
Szaszłyki z pikantną kiełbaską i ostrym sosem pomidorowym
Składniki na 4 porcje:Na sos: - 4 papryczki chili, - 2 szalotki, - ząbek czosnku, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 250 g keczupu, - 1 łyżka brązowego cukru, - 1 łyżeczka octu sherry, - sól, pieprz, cukier,Na szaszłyki: - 4 małe cebule, - zielona papryka, - 4 pikantne kiełbaski (np. curry), - curry, - szałwia do dekoracji
Przygotowanie:
Na sos: Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy, dodać koncentrat pomidorowy. Następnie dodać keczup, brązowy cukier, ocet i gotować 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.Na szaszłyki: Cebulę, paprykę i kiełbaski pokroić na kawałki i nadziewać na szpadki. 3 łyżki oliwy wymieszać z solą i pieprzem i posmarować szaszłyki. Na rozgrzanym grillu opiekać 7-10 minut, smarując od czasu do czasu oliwą. Gotowe szaszłyki oprószyć curry i podawać z ostrym sosem pomidorowym. Dekorować szałwią. Doskonale smakuje z grzankami.
Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal