5 pomysłów na szaszłyki

Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Wśród naszych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie: szaszłyk z wieprzowiny, drobiu, kiełbasek, a nawet oryginalny przepis na szaszłyk z mięsa mielonego i sera. Znajdzie się także coś dla wegetarian. Wszystkie szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu, a pyszne sosy i dipy można zastosować także do innych potraw.

Szaszłyki z sosem mango

Szaszłyki z mięsa mielonego i sera z dipem ziołowym

Kukurydziano -paprykowe szaszłyki z ostrym sosem pomidorowym

2 litry wody z łyżką cukru i masłem zagotować, włożyć kolby kukurydzy i gotować 30 minut.
Pieczarki oczyścić, paprykę pokroić na 16 kawałków. Każdą kolbę kukurydzy pokroić na 6 kawałków. Paprykę, pieczarki i kukurydzę nadziewać na przemian na szpadki. Opiekać na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Oliwę wymieszać z solą. Posmarować szaszłyki. Podawać z sosem, dekorować tymiankiem.
Na sos: Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy, dodać koncentrat pomidorowy. Następnie dodać keczup, brązowy cukier, ocet i gotować 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Szaszłyki z indyka z pomidorkami i zieloną cebulką

Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Szaszłyki z pikantną kiełbaską i ostrym sosem pomidorowym

Przygotowanie:

Na sos: Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy, dodać koncentrat pomidorowy.
Następnie dodać keczup, brązowy cukier, ocet i gotować 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Na szaszłyki:
Cebulę, paprykę i kiełbaski pokroić na kawałki i nadziewać na szpadki. 3 łyżki oliwy wymieszać z solą i pieprzem i posmarować szaszłyki. Na rozgrzanym grillu opiekać 7-10 minut, smarując od czasu do czasu oliwą. Gotowe szaszłyki oprószyć curry i podawać z ostrym sosem pomidorowym. Dekorować szałwią. Doskonale smakuje z grzankami.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas