Reklama

Reklama

5 pomysłów na szaszłyki

Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

Wśród naszych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie: szaszłyk z wieprzowiny, drobiu, kiełbasek, a nawet oryginalny przepis na szaszłyk z mięsa mielonego i sera. Znajdzie się także coś dla wegetarian. Wszystkie szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu, a pyszne sosy i dipy można zastosować także do innych potraw.

Szaszłyki z sosem mango

Składniki na 4 porcje:
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 4 małe cebule,
- 1 cukinia,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
Na dip:
- małe mango,
- 200 g serka kremowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 7 gałązek kolendry
Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokroić na kawałki. Cukinię na półplastry. Na przemian nadziewać na szpadki. Posmarować oliwą wymieszaną z przyprawą do gyrosa. Grillować 10-12 minut, od czasu do czasu smarując przyprawioną oliwą.
Na dip: Z mango wyciąć 150 g miąższu, część pokroić w paski, resztę w drobną kostkę. Kostki wymieszać z serkiem, miodem, musztardą, solą i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną kolendrę. Dip dekorować paseczkami mango.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Szaszłyki z mięsa mielonego i sera z dipem ziołowym

Składniki na 4 porcje:
- pęczek mieszanej zieleniny (np. pietruszka, szczypiorek),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 50 g śmietany,
- sól, pieprz, cukier,
- 100 g sera do grillowania (halloumi, oscypek),
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy,
- olej
Przygotowanie:
Na dip: Zieleninę posiekać, wymieszać z jogurtem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Na szaszłyki: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wyrobić z musztardą, cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 małe kulki i razem z pokrojonym w kostkę serem nadziewać na szpadki. Tackę aluminiowa lekko natłuścić olejem i układać na niej szaszłyki. Piec ok. 15 minut na rozgrzanym grillu. Dekorować pietruszką podawać z dipem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal

Kukurydziano -paprykowe szaszłyki z ostrym sosem pomidorowym

Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżka cukru,
- 50 g masła,
- 4 kolby kukurydzy (po 250 g),
- 16 małych pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- tymianek do dekoracji
Na sos:
- 2 szalotki,
- papryczka chili,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 250 g keczupu,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka octu sherry,
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:

2 litry wody z łyżką cukru i masłem zagotować, włożyć kolby kukurydzy i gotować 30 minut.
Pieczarki oczyścić, paprykę pokroić na 16 kawałków. Każdą kolbę kukurydzy pokroić na 6 kawałków. Paprykę, pieczarki i kukurydzę nadziewać na przemian na szpadki. Opiekać na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Oliwę wymieszać z solą. Posmarować szaszłyki. Podawać z sosem, dekorować tymiankiem.
Na sos: Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy, dodać koncentrat pomidorowy. Następnie dodać keczup, brązowy cukier, ocet i gotować 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Szaszłyki z indyka z pomidorkami i zieloną cebulką

Składniki na 4 porcje:
- 500 g piersi z indyka,
- 16 pomidorków koktajlowych,
- 4 zielone cebulki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulki na odcinki po ok. 3 cm. Mięso, pomidorki i cebulkę nadziewać na szpadki. Oliwę doprawić solą i pieprzem i smarować szaszłyki (również w trakcie grillowania). Grillować 7-10 minut.

Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Szaszłyki z pikantną kiełbaską i ostrym sosem pomidorowym

Składniki na 4 porcje:
Na sos:
- 4 papryczki chili,
- 2 szalotki,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 250 g keczupu,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka octu sherry,
- sól, pieprz, cukier,
Na szaszłyki:
- 4 małe cebule,
- zielona papryka,
- 4 pikantne kiełbaski (np. curry),
- curry,
- szałwia do dekoracji

Przygotowanie:

Na sos: Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy, dodać koncentrat pomidorowy.
Następnie dodać keczup, brązowy cukier, ocet i gotować 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Na szaszłyki:
Cebulę, paprykę i kiełbaski pokroić na kawałki i nadziewać na szpadki. 3 łyżki oliwy wymieszać z solą i pieprzem i posmarować szaszłyki. Na rozgrzanym grillu opiekać 7-10 minut, smarując od czasu do czasu oliwą. Gotowe szaszłyki oprószyć curry i podawać z ostrym sosem pomidorowym. Dekorować szałwią. Doskonale smakuje z grzankami.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: 60 minut | grill | szaszłyki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje