5 produktów, które jemy w nieodpowiedni sposób

W kuchni spędzamy mnóstwo czasu, dlatego wydaje się, że niewiele rzeczy jest w stanie nas zaskoczyć. Jednak do czasu… Okazuje się, że niektóre produkty można zjeść inaczej.

w kuchni
w kuchni© Photogenica

Banany

sushi
© Photogenica

Wydaje się oczywiste obrać banana ze skórki, ale faktem jest, że takie postępowanie często skutkuje przełamaniem banana, a ogonka nie można usunąć. Jednak jeśli odwróci się banana i lekko zgniecie na drugim końcu, skórka powinna łatwo dać się obrać. Postępuj jak zwykle i bądź wdzięczny małpom za nauczenie nas tego genialnego manewru.

Sushi

Całe tomy spisano na temat etykiety dotyczącej jedzenia japońskich posiłków. Zostawmy jednak maniery, istnieją inne zalecenia, które warto wziąć pod uwagę, mające wpływ na to, jak smakuje sushi. Oto pierwsze zalecenie: jeśli maczasz sushi nigiri (to ten rodzaj, gdzie na wierzchu ryżu uformowanego w kształcie palca znajduje się pasek ryby) w sosie sojowym, najpierw obróć je do góry nogami, tak by tuńczyk, łosoś czy inna ryba - nie ryż – jako pierwsze dotykały sosu. Zapobiegnie to zmoczeniu się i rozsypaniu ryżu, a dzięki temu łatwiej je będzie jeść. Ponadto, przyprawy znajdą się na rybie, co ma więcej sensu, gdyż ryż i tak już jest przyprawiony octem ryżowym.

Granaty

jak jeść granat
© Photogenica

Soczyste nasiona granatu są wspaniale jako dodatek do sałatek, sals i margarit. Istnieje jednak jeden problem: wyjmowanie nasionek, które wyglądają jak cenne kamienie (aka arils) może być dość trudną operacją, ponieważ bezpośrednie przecięcie owocu granatu może sprawić, że eksploduje. Zanurz owoc w misce wypełnionej wodą i rozchylaj w miejscach, gdzie wcześniej zrobiłaś nacięcia nożem. Nasiona opadną na dno, podczas gdy błonki i skórki wypłyną na wierzch.

Pistacje (szczególnie uparte)

Skorupki pistacji stanowią nie tylko naturalne ostrzeżenie przed przejedzeniem – są również dobrym narzędziem do otwierania upartych orzechów. Następnym razem, gdy utkwisz z orzeszkiem pistacji, którego skorupka ma zbyt małą szparkę, by go otworzyć, włóż w nią połówkę innej skorupki – zamiast paznokcia – i przekręć. Uparty orzeszek powinien się od razu rozłupać. Kolejny produkt, który ma podwójne zastosowanie: małże. Użyj pustej muszli tak, jakby była kleszczami, aby otworzyć inną muszlę; to lepsze niż otwieranie jej widelcem, a poza tym będziesz wyglądać jak profesjonalista).

Jabłka

jabłka
© Photogenica

A teraz odkrycie na skalę światową: gniazda nasienne jabłek są jadalne. A właściwie nieszkodliwe. Tak, są cienkimi, włóknistymi błonkami znajdującymi się w środku jabłka, ale nie smakują źle. A jeśli jesz jabłko pionowo, nawet tego nie zauważysz. Możesz też uraczyć się pestkami, albo też je wypluć.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas