5 przekąsek na piknik w parku
Materiał promocyjny
W końcu przyszły upragnione upały. Coraz więcej czasu spędzamy na łonie natury – w parku, nad jeziorem, jeździmy na wycieczki rowerowe, wychodzimy na spacery do lasu. Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie ten czas, warto zabrać ze sobą przekąski. Postawmy na takie, które będą czymś więcej niż chipsy i orzeszki, a jednocześnie ich przyrządzenie nie pochłonie nam całego dnia. Do tego ich zjedzenie nie powinno wymagać użycia zastawy stołowej i muszą być łatwe w transporcie. Przedstawiamy pięć przepisów na przysmaki, które idealnie nadają się na piknik.
Muffinki marchewkowe
Na pikniku nie może zabraknąć słodkiej przekąski. Do przygotowania tych pysznych muffinek potrzebować będziemy: dwóch szklanek mąki, jednej szklanki cukru, jednej łyżeczki proszku do pieczenia, jednej łyżeczki sody oczyszczonej, jednej łyżeczki cynamonu, połowy łyżeczki soli, trzech jajek, ¾ szklanki oleju, dwóch szklanek startej marchewki i połowy szklanki posiekanych orzechów włoskich.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy olej i startą marchew. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.
Oscypek zapiekany w cieście francuskim
Do przygotowania tej przekąski wystarczy 200 g sera Janosika, jedno opakowanie ciasta francuskiego, jedno jajko, dwie łyżki miodu, 1 gałązka rozmarynu. Ważne, aby wybrać ser, który idealnie nadaje się do pieczenia czy grillowania - pod wpływem temperatury powinien się nie tylko roztopić, ale również zarumienić z wierzchu. Świetnie sprawdzi się wędzony Ser Janosika, który dostępny jest także w wersji bez laktozy. Jak przyrządzić przekąskę?
Ser Janosika kroimy na grube plastry. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdym kwadracie kładziemy kawałek oscypka, sklejamy rogi ciasta u góry, by utworzyła się sakiewka. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta.
Pakując koszyk z piknikowymi przekąskami, wrzućmy do niego dodatkowe opakowanie Sera Janosika, szczególnie jeśli planujemy rozpalenie grilla lub ogniska.
Wrapy z kurczakiem i warzywami
Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie tej przekąski wymaga sporo czasu. Nic bardziej mylnego - przygotujemy ją w parę chwil! Potrzebować będziemy dwóch piersi z kurczaka, czerwonej papryki, pomidora, ogórka, czterech łyżek jogurtu naturalnego, jednej łyżeczki musztardy, a także czterech tortilli oraz soli i pieprzu dla smaku.
Kurczaka kroimy w paski i doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni ze wszystkich stron, aż się lekko zarumieni. Warzywa kroimy w cienkie paski. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej tortilli rozsmarowujemy sos, układamy paski kurczaka i warzywa, a następnie ciasno zawijamy tortillę w rulon, zaginając skrajne brzegi do środka. Gdy wrapy ostygną, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, by nabrały zwartej struktury. Przed podaniem możemy przekroić je na pół, by ułatwić sobie jedzenie podczas pikniku.
Mini quiche z warzywami
Te małe babeczki przygotujemy z jednego opakowania ciasta filo, 100 g szpinaku, jednej czerwonej cebuli, opakowania Sera Janosika, trzech jajek, 200 ml śmietany 30-proc. Potrzebować będziemy również przypraw: soli i pieprzu oraz czarnego sezamu.
Wycinamy w cieście filo krążki, którymi wykładamy foremki na muffinki.
Do foremek na ciasto dodajemy szpinak, cebulę i pokrojony w drobną kostkę Ser Janosika, a następnie zalewamy masą jajeczną i posypujemy z wierzchu czarnym sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż masa się zetnie i ciasto zarumieni.
Grillowane warzywa z warkoczykami serowymi
Kolejnym piknikowym finger food będą grillowane kawałki warzyw. Planując piknik z dziećmi, warto podać tę przekąskę z serowymi nićmi, które zachęcą nawet największych niejadków do spróbowania warzyw.
Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy połówki cukinii, jednej papryki i pęczka szparagów, opakowania serowych warkoczyków Siir, a także odrobiny oliwy oraz pieprzu, soli i oregano.
Myjemy warzywa, cukinię i paprykę kroimy w słupki, odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Skrapiamy warzywa oliwą. Następnie każdą sztukę owijamy serową nicią, doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Grillujemy przez kilka minut na dobrze rozgrzanym ruszcie, aż warzywa się zarumienią. Przekąskę możemy również przygotować w domu, wstawiając warzywa na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Przygotowanie przekąsek na piknik w parku może być proste i przyjemne. Wystarczy kilka sprawdzonych przepisów, by cieszyć się smacznym jedzeniem na świeżym powietrzu.
Materiał promocyjny