Warto jeść ryby!
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- sól
- czerwona papryka
- 2 cukinie (ok. 600 g)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
- 350 ml bulionu warzywnego
- 150 g śmietany kremówki
- 6 łodyżek kopru
- sok z cytryny
- pieprz
- szczypta cukru
- 500 g filetu z ryby (np. łososia)
- 25 g sklarowanego masła
- natka pietruszki
- plasterki cytryny do dekoracji.
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki. Warzywa przesmażyć na oleju, oprószyć 1,5 łyżki mąki. Wlać bulion i śmietanę. Zagotować i gotować jeszcze 2 minuty.
Koperek drobno pokroić i dodać do warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Filet pokroić na 8 części, doprawić sola i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na sklarowanym maśle 4- 5 minut. Ziemniaki odcedzić, odparować, posypać pokrojona drobno natką pietruszki. Rybę podawać z ziemniakami i warzywami.
Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal