Reklama

Reklama

5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

Warto jeść ryby!

Patelnia cukiniowo-rybna

  Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • czerwona papryka
  • 2 cukinie (ok. 600 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 150 g śmietany kremówki
  • 6 łodyżek kopru
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 500 g filetu z ryby (np. łososia)
  • 25 g sklarowanego masła
  • natka pietruszki
  • plasterki cytryny do dekoracji.
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki. Warzywa przesmażyć na oleju, oprószyć 1,5 łyżki mąki. Wlać bulion i śmietanę. Zagotować i gotować jeszcze 2 minuty.

Reklama

Koperek drobno pokroić i dodać do warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Filet pokroić na 8 części, doprawić sola i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na sklarowanym maśle  4- 5 minut. Ziemniaki odcedzić, odparować,  posypać pokrojona drobno natką pietruszki. Rybę podawać z ziemniakami i warzywami.

Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal


Curry rybno-warzywne

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g brokułów
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 600 g filetu rybnego  (np. z łososia)
  • 200 g ryżu basmati
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • czarny pieprz
  • pęczek kolendry
 Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Filety pokroić w grubą kostkę.  Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju, dodać pastę curry. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody, zagotować. Dodać brokuły, gotować 5 minut. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Dodać rybę i gotować 5 minut pod przykryciem. Kolendrę drobno pokroić. Curry

podawać z ryżem i kolendrą.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal

 


Filet w ziołach z masłem cytrynowym

 Składniki na 4 porcje:

  • 1 cytryna
  • 100 g masła
  • sól
  • różowy pieprz (brazylijski)
  • 2 ogórki sałatkowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 4 filety rybne (po 150 g np. dorsza i łososia)
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju
 Przygotowanie:

Zetrzeć skórkę z 1/3 cytryny. Masło, sól, pieprz brazylijski i skórkę z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Masę nałożyć na papier do pieczenia, zrolować tak, aby powstał wałeczek o średnicy 2,5 cm i wstawić do lodówki. 2/3 cytryny pokroić w cienkie plasterki, poprzekrawać je na pół. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę drobno posiekanego koperku. 4 kawałki folii aluminiowej

posmarować olejem i ułożyć na nich filety doprawione solą i pieprzem i obłożone półplasterkami cytryny. Natkę pietruszki, kolendrę i pozostały koperek drobno pokroić i wymieszać, posypać nimi rybę. Folię zawinąć. Ryby zapiekać na grillu lub w piekarniku przez 8-12 minut. Sałatkę z ogórków doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w plasterki. Filety podawać w folii z masłem cytrynowym i sałatką ogórkową. Posypać kolendrą.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal



 

Ryba z soczewicą i porami

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 250 g pora
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml bulionu
  • 250 g filetów rybnych (np. mintaj, panga)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
 Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać zimną wodą, osączyć na sicie. Pory pokroić w cienkie paski, przesmażyć na oleju dodać soczewicę, zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Filety pokroić i posolić, usmażyć na oleju. Soczewicę doprawić solą, pieprzem i octem, podawać z rybą.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal


 

Kapusta kiszona z rybą

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 580 g kapusty kiszonej
  • łyżka sklarowanego masła
  • 4 jagody jałowca
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 100 ml białego wina
  • 50 ml bulionu
  • 300 g filetu z łososia
  • sól, pieprz
  • 150 ml mleka
  • 300 g wątłusza
  • 7 gałązek tymianku
 Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, kapustę kiszoną osączyć na sicie. Masło roztopić w rondelku, usmażyć cebulkę na złocisty kolor, dodać kkapustę i przyprawy. Wlać białe wino i bulion i gotować 15 minut.

 Łososia doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kapuście i gotować pod przykryciem ok. 8 minut. Mleko i 200 ml wody posolić i zagotować. Wątłusza włożyć do mleka i trzymać 10 minut na bardzo małym ogniu. Oba rodzaje ryby wyjąć i poporcjować. Kapustę doprawić tymiankiem i podawać z rybą.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

 



Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje