Czy oliwa powinna mieć gorzki smak? Oto, o czym świadczy gorycz
Oliwa z oliwek ceniona jest nie tylko za swoje właściwości zdrowotne, ale również za charakterystyczny smak. Zdarza się jednak, że po otwarciu butelki mamy pewne wątpliwości – czy gorycz i drapanie w gardle to dobry znak? A może świadczą o złej jakości produktu? Wyjaśniamy.

Spis treści:
Jak powinna smakować prawdziwa oliwa z oliwek?
Smak dobrej oliwy z oliwek może zaskoczyć - powinna być wyrazista, czasem lekko pikantna i gorzkawa. Nie każdy docenia złożony i charakterystyczny smak tego produktu, jednak warto pamiętać, że to właśnie te cechy świadczą o świeżości i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Gorycz i pieczenie w gardle świadczą o dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy - polifenoli. Im wyższe ich stężenie, tym smak oliwy jest bardziej intensywny i ostry.
Skąd bierze się gorycz w oliwie? Świadczy o obecności cennych substancji
Gorzki posmak oliwy to efekt tłoczenia oliwek, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Im wcześniej zebrane owoce, tym więcej zawierają cennych polifenoli, które skrywają całą masę właściwości prozdrowotnych.
W miarę dojrzewania oliwek zawartość tych związków maleje, przez co oliwa staje się łagodniejsza w smaku, ale jednocześnie mniej wartościowa pod względem odżywczym.
Warto jednak pamiętać, że smak zależy także od takich czynników jak odmiana oliwek, warunki uprawy czy region pochodzenia. Nie każda gorzka oliwa ma identyczny skład. Pamiętajmy też, że jeśli kupiony przez nas produkt jest łagodny w smaku i niemal słodkawy, może to świadczyć o tym, że jest to mieszanina różnych olejów roślinnych, a nie prawdziwa oliwa z oliwek.

Dlaczego warto włączyć oliwę z oliwek do diety?
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno zawiera przede wszystkim kwas oleinowy, który wspiera pracę serca, obniża poziom cholesterolu i reguluje metabolizm lipidów. Wspiera również profilaktykę chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Poza jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa zawiera także niewielkie ilości tłuszczów nasyconych oraz cenne kwasy omega-3 i omega-6, które działają przeciwzapalnie. Obecność witamin E i K oraz silnych przeciwutleniaczy sprzyja ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie - może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Regularne spożywanie dobrej jakości oliwy może też wspierać układ nerwowy, działać przeciwbakteryjnie oraz stabilizować poziom cukru we krwi.