Młode czy stare ziemniaki? Które wybrać i dlaczego?
Późna wiosna i początek lata to czas młodych ziemniaków. Polacy kochają je jadać z kefirem, koperkiem, masłem i jajkiem sadzonym. Ale czy są one zdrowe? Czy wybierając między nimi a starymi ziemniakami, warto wybrać jednak te młode?

Czas na młode ziemniaki. Czy warto je jeść?
Ziemniaki to warzywo, które dosłownie króluje w polskiej kuchni od wieków.
W zależności od sezonu, na naszych stołach pojawiają się zarówno młode, jak i starsze ziemniaki.
W Krajowym Rejestrze odmian roślin rolniczych w Polsce zarejestrowano 119 odmian ziemniaków. Spośród nich 78 to odmiany jadalne, a 41 to odmiany przeznaczone do produkcji skrobi.
I tak, mogą one między sobą różnić się zawartością skrobi, smakiem, konsystencją, jednak to młode ziemniaki mają w sobie coś wyjątkowego i gdy tylko pojawiają się w zieleniakach, Polacy chętnie je wykupują.
Pojawia się także często pytanie, czy młode ziemniaki rzeczywiście są zdrowsze od starych i czy warto je jeść?
Witaminy. To o nie pojawiają się pytania

Młode ziemniaki zawierają więcej witamin C i B1 niż stare ziemniaki, ponieważ nie przeszły jeszcze długiego okresu przechowywania, podczas którego część witamin ulega rozkładowi.
To właśnie czas magazynowania ziemniaków wpływa na utratę witamin. Dodatkowo, choć to nie witamina, warto zwrócić uwagę na zawartość skrobi.
Stare ziemniaki zawierają więcej skrobi, co oznacza wyższą wartość energetyczną. Dla osób na diecie niskowęglowodanowej młode ziemniaki mogą być lepszym wyborem.