5 rad jak przechowywać jedzenie

Większość z nas lubi kupować produkty na zapas, bo to często pozwala zaoszczędzić pieniądze. Ponadto, unikamy wtedy częstych wizyt w sklepie, a więc oszczędzamy czas. Jednak niektóre produkty szybko się psują. Co zrobić, by tego uniknąć? Oto kilka sprawdzonych sposobów.

sposoby na przechowywanie jedzenia
sposoby na przechowywanie jedzenia© Photogenica

Chcesz zrobić zapas jajecznicy na rok?

sposoby na przechowywanie jedzenia - krok 1
© Photogenica

Po prostu włóż jajka do zamrażalki. Wymieszaj jajka w misce, dodaj trochę soli i pieprzu, a następnie przełóż do hermetycznych woreczków i przechowuj w zamrażalce.

Zamróź resztki przecieru pomidorowego

sposoby na przechowywanie jedzenia - krok 2
© Photogenica

Czy kiedykolwiek udało ci się zużyć całe opakowanie przecieru pomidorowego? W większości przepisów wystarczy użyć tylko odrobimy, a reszta może szybko się zepsuć, jeśli odłożymy go do lodówki. By dłużej zachować jego świeżość, włóż resztki do woreczków śniadaniowych w małych porcjach i schowaj do zamrażalki.

Przechowuj świeże zioła

sposoby na przechowywanie jedzenia - krok 3
© Photogenica

Uwielbiasz świeże zioła, ale nie znosisz tego, że tak szybko więdną? Zamróź je w oliwie z oliwek. Dzięki temu zioła nie zbrązowieją, jak stałoby się po włożeniu ich do zamrażalki bez oliwy.

Zawiń sałatę i inne zielone warzywa

sposoby na przechowywanie jedzenia - krok 4
© Photogenica

Owiń papierowym ręcznikiem nieumyte liściaste warzywa, żeby nie zwiędły za szybko.

Pomidory nie lubią zimna

sposoby na przechowywanie jedzenia - krok 5
© Photogenica

Ludzie myślą, że pomidory dłużej zachowają świeżość, jeśli będzie się je przechowywać w lodówce. Jednak pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Umieść je w misce wyłożonej papierowymi ręcznikami i kładź szypułką ku górze, by się nie obiły.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas