5 sposobów na ryż!

Wybierz ulubiony.

Ryż z warzywami podany w zaskakującej formie
Ryż z warzywami podany w zaskakującej formie 123RF/PICSEL

Zastąpi płatki

Na pierwsze śniadanie do mleka (również roślinnego), ugotowany ryż jest wspaniałym dodatkiem! Zastąpi płatki (często niestety dosładzane), doda nam energii, nasyci. Możesz też zjeść go na śniadanie z jogurtem lub smoothie.

Sałatka raz - dwa

Ryż (który np. został z obiadu) plus dowolne dodatki, i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory), kurczakiem, wędlinami, ziołami, grzybami, owocami... Pole do popisu jest ogromne!

Prosta zapiekanka

Ugotowany ryż można doprawić i zapiec nawet z samym... masłem lub olejem! Zapiekankę można wzbogacić, łącząc ryż z roztrzepanym jajkiem czy startym żółtym serem, zeszkloną cebulką lub przesmażoną wędliną, podlać bulionem... Wygodnie zapiec ryż w formie do babki lub tarty.

Kotleciki na obiad

Z ugotowanego ryżu można zrobić kotleciki. Mogą być najprostsze, np. sam ryż, przyprawy i np. jajko (lub bez jajka - ryż wtedy powinien być ugnieciony, zmielony lub rozgotowany i doprawiony). Można też w ryżowej masie obtoczyć kawałki mięsa (jak na zdjęciu) lub sera i usmażyć.

Zamiast makaronu

Ryż to superdodatek do zupy, którego możesz użyć zamiast makaronu (np. do pomidorowej, owocowej) czy ziemniaków (np. ogórkowej, jarzynowej). Możesz dodać surowy ryż i ugotować go z zupą lub dołożyć już ugotowany.

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas