5 sposobów na ryż!
Wybierz ulubiony.
Zastąpi płatki
Na pierwsze śniadanie do mleka (również roślinnego), ugotowany ryż jest wspaniałym dodatkiem! Zastąpi płatki (często niestety dosładzane), doda nam energii, nasyci. Możesz też zjeść go na śniadanie z jogurtem lub smoothie.
Sałatka raz - dwa
Ryż (który np. został z obiadu) plus dowolne dodatki, i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory), kurczakiem, wędlinami, ziołami, grzybami, owocami... Pole do popisu jest ogromne!
Prosta zapiekanka
Ugotowany ryż można doprawić i zapiec nawet z samym... masłem lub olejem! Zapiekankę można wzbogacić, łącząc ryż z roztrzepanym jajkiem czy startym żółtym serem, zeszkloną cebulką lub przesmażoną wędliną, podlać bulionem... Wygodnie zapiec ryż w formie do babki lub tarty.
Kotleciki na obiad
Z ugotowanego ryżu można zrobić kotleciki. Mogą być najprostsze, np. sam ryż, przyprawy i np. jajko (lub bez jajka - ryż wtedy powinien być ugnieciony, zmielony lub rozgotowany i doprawiony). Można też w ryżowej masie obtoczyć kawałki mięsa (jak na zdjęciu) lub sera i usmażyć.
Zamiast makaronu
Ryż to superdodatek do zupy, którego możesz użyć zamiast makaronu (np. do pomidorowej, owocowej) czy ziemniaków (np. ogórkowej, jarzynowej). Możesz dodać surowy ryż i ugotować go z zupą lub dołożyć już ugotowany.