6 pomocnych porad kuchennych

Chcesz, aby wszystko w twojej kuchni działało jak w zegarku? Chcesz wygospodarować w niej trochę miejsca i zaoszczędzić cenny czas? Wystarczy zastosować się do kilku pomocnych rad. Zachęcamy również do dodawania własnych pomysłów i kuchennych sztuczek w komentarzach poniżej!

Kuchenne porady
Kuchenne porady© Photogenica

Zamrażaj sok z cytryny lub limonki w pojemnikach na kostki lodu

Zamrażaj sok z cytryny
© Photogenica

Jeśli chcesz zachować resztki soku z cytryny lub limonki możesz zamrozić go w pojemniku na kostki lodu. Należy dodać łyżkę soku do każdej kostki. Otrzymane w ten sposób kostki są bardzo poręczne i warto stale mieć je pod ręką. Metodę tą możesz również wykorzystać do przechowywania w lodówce resztek przypraw i ziół (przy pomocy oliwy z oliwek).

Ugniataj ciasto w łatwy sposób

Ugniataj ciasto
© Photogenica

Dokładnie owiń ciasto papierem do pieczenia. Dzięki tej sztuczce nie będzie ono przyległo do ​​wałka lub innych powierzchni, co znacznie ułatwi nam pracę.

Umieszczaj starsze produkty w przedniej części lodówki

Umieszczaj starsze produkty z przodu
© Photogenica

Podczas napełniania lodówki upewnij się, że wszystkie starsze lub łatwo psujące się produkty znajdą się w jej przedniej części, natomiast nowsze z tyłu. Dzięki temu masz większe szanse wykorzystać je lub zjeść, póki jeszcze się do tego nadają!

Umieszczaj przepisy kulinarne na wysokości oczu

Przepisy na wysokości oczu
© Photogenica

Wykorzystaj wieszak na ubrania lub spinacze na dokumenty do zawieszenia przepisów np. na kuchennym kredensie. Dzięki temu będziemy mogli kierować się ich zaleceniami, bez konieczności stałego patrzenia w dół. Sztuczka ta pomoże nam również zaoszczędzić trochę miejsca na blacie stołu.

Łatwo obieraj czosnek

Obieraj czosnek
© Photogenica

Najpierw odetnij korzeń z ząbka czosnku, a następnie przyłóż do niego rączkę noża. Naciśnij, aż usłyszysz charakterystyczne chrupnięcie. Teraz możesz już łatwo pozbyć się resztki skórki.

Odpowiednio przechowuj pokrojone warzywa

Odpowiednio mroź warzywa
© Photogenica

Wcześniej pokrojone warzywa należy przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i umieścić w plastikowym pojemniku na kanapki. Pozwoli im to zachować świeżość go czasu, gdy będą potrzebne do gotowania. Możesz również przechowywać obrane ziemniaki, umieszczając je w misce z wodą zmieszaną z odrobiną soku z cytryny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas