6 sposobów na wykorzystanie skórek po jabłku

Lubimy zjeść szarlotkę, ale też „jedno jabłko z wieczora trzyma z dala od doktora”. Co jednak zrobić z tymi wszystkimi skórkami od jabłka? Jeśli wrzucasz je do śmieci, tracisz coś, z czego można zrobić naprawdę niezły użytek ze względu na ich zdrową zawartość, ponieważ skórki jabłek organicznych zawierają sześć razy więcej przeciwutleniaczy niż ich miąższ.

Jak wykorzystać skórki z jabłek
Jak wykorzystać skórki z jabłek© Photogenica

Herbata jabłkowa

Jak zrobić herbatę jabłkową
© Photogenica

Ten pachnący napój łatwo jest przygotować i jest naprawdę smaczny. Wystarczy wlać 4 szklanki wody do rondelka i wrzucić do niego skórki z 6 organicznych jabłek, 1 laskę cynamonu (lub ½ łyżeczki zmielonego cynamonu) oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Gotuj przez około 15 minut, przecedź skórki i laskę cynamonową, a następnie osłodź łyżką miodu.

Galaretka ze skórek jabłka

Galaretka jabłkowa
© Photogenica

Wszystko, czego potrzebujesz do wykonania tego pysznego deseru to gniazda nasienne i skórki z 12 – 15 jabłek organicznych, woda, cukier i nieco soku z cytryny. Po wysterylizowaniu słoików o pojemności 200 ml i ich pokrywek, zanurz gniazda nasienne jabłek i ich skórki w dużym garnku ze stali nierdzewnej. Dodaj tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki i gotuj do momentu, gdy gniazda zrobią się miękkie i połowa wody wyparuje.

Teraz przecedź skórki i gniazda nasienne. Powstały płyn wlej z powrotem do garnka. Gotuj na dużym ogniu, często mieszając do momentu, gdy mikstura osiągnie konsystencję żelu. Przelej galaretkę do wysterylizowanych słoików. Pozostaw około centymetrową przestrzeń. Zakręć szczelnie dwuczęściową zakrętką. Gotuj w garnku z wodą przez 5 minut.

Niezwykły jabłkowy zapach

Jabłkowy odświerzacz powietrza
© Photogenica

Zapomnij o kosztownych i nieestetycznych elektrycznych odświeżaczach do powietrza. Zagotuj na wolnym ogniu garść skórek z jabłka, a w domu będzie pachniało, jakbyś piekła szarlotkę. Umieść skórki na patelni, dodaj wodę i laskę cynamonu. To dobry sposób na pozbycie się z domu zapachów zwierząt i gotowanego jedzenia. Aby wykonać potpourri, wysusz skórki, kilka gniazd nasiennych i plasterków jabłka. Dodaj laskę cynamonową, 2 lub 3 plasterki imbiru i łyżkę całych goździków. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do momentu, gdy będziesz chciała uzyskać piękny zapach. Wsyp je wtedy do dzbanka do zaparzania herbaty wypełnionego w 2/3 wodą.

Ocet ze skórek od jabłka

Jak zrobić ocet ze skórek jabłek
© Photogenica

Ocet ten pysznie smakuje w sosach do sałatek, ale również jest doskonałym środkiem służącym do ekologicznego sprzątania i do pielęgnacji ciała. Do szklanego słoika wsyp skórki i gniazda nasienne jabłek, pozostawiając u góry 2 centymetry przestrzeni. Napełnij słoik wodą tak, by skórki i gniazda zostały zakryte. Przykryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Przechowuj w ciepłym miejscu prze około miesiąc. Następnie przelej płyn i przechowuj go w szklanym słoiku.

Chrupki ze skórek z jabłka

Chipsy jabłkowe
© Photogenica

Jest sposób na to, jak skórki jabłka zmienić w pyszną przekąskę. Należy zacząć od zmieszania skórek jabłek organicznych z cukrem cynamonowym. Zmocz skórki kilkoma kroplami wody, aby mieszanka się kleiła. Rozrzuć skórki na papierze do pieczenia na blaszce i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 1/2 godziny do momentu aż skórki będą skręcone i chrupkie. Przewróć skórki na drugą stronę i pozostaw do wystudzenia.

Koktajl z błonnikiem

Jak zrobić koktajl z błonnikiem
© Photogenica

Jeśli chcesz, aby w twojej diecie było więcej błonnika, dodaj kilka skórek z jabłka do porannego koktajlu. Następnym razem, kiedy będziesz robić szarlotkę lub inny posiłek z organicznymi jabłkami, nie wyrzucaj skórek; przechowuj je w foliowej torebce z zamknięciem w zamrażarce. Kiedy będziesz miała ochotę na koktajl, dodaj je, aby równocześnie dodać błonnika. Miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas