7 niesamowitych korzyści płynących z jedzenia słodkich ziemniaków

Rzadko sięgamy po słodkie ziemniaki, a są one idealnym dodatkiem do każdego posiłku, gdyż są zdrowe. Mogą być również idealną przekąską, jeśli przyrządzi się je z odrobiną oleju kokosowego i soli. Słodkie ziemniaki są częścią rodziny roślin, do której należą również buraki, marchew, pasternak, rzepa, brukiew i wiele innych. Mało kto wie, że pochrzyn jest również odmianą słodkiego ziemniaka. Kolejną korzyścią płynącą z jedzenia słodkich ziemniaków jest to, że zaspokajają one ochotę na słodkości, a dodatkowo cukier po ich spożyciu obniża się wolniej niż po spożyciu przetworzonych pokarmów. Oto kilka innych korzyści, dzięki którym słodki ziemniak to warzywo wyjątkowe.

słodkie ziemniaki
słodkie ziemniaki© Photogenica

Pomaga kontrolować cukrzycę

zdrowie słodkie ziemniaki
© Photogenica

Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, a ostatnie badania pokazują, że mogą obniżać poziom cukru we krwi i zmniejszać insolinoodporność u ludzi z cukrzycą. Wysokie stężenie błonnika pomaga osobom cierpiącym na cukrzycę pierwszego stopnia zmniejszać poziom cukru we krwi, a osoby z cukrzycą stopnia drugiego mogą mieć stabilniejszy poziom cukru, insuliny i tłuszczów we krwi. Średniej wielkości ziemniak ze skórką zawiera 6 gramów błonnika. Według Instytutu Medycyny mężczyźni powinni spożywać 25 gramów błonnika dziennie, a kobiety 38 gramów.

Wspomagają trawienie

Wysoki poziom błonnika obecny w słodkich ziemniakach wspomaga trawienie i wydalanie. Obecność magnezu również usprawnia działanie układu trawiennego.

Są bogate w składniki odżywcze

słodkie ziemniaki wrzody
© Photogenica

Zawierają dużo beta-karotenu, który po spożyciu zmienia się w witaminę A. Duży ziemniak pieczony w piekarniku, który ma 180 gramów, zawiera 1,730 mg witaminy A (Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 900 mg u mężczyzn i 700 mg u kobiet.).Witamina A jest bardzo ważna w przypadku zbilansowanej diety, bo pomaga w regulowaniu i usprawnianiu wielu funkcji organizmu (np. wspomaga wzrost i leczenie kości).

Zapobiegają wrzodom

Oprócz tego, że ziemniaki dobrze wpływają na wydalanie, pomagają również na wrzody, gdyż zawierają kompleks witamin z grupy B, beta-karoten, witaminę C, wapń i potas –  wszystkie te substancje pozytywnie wpływają na wrzody.

Pomagają zapobiec artretyzmowi

poprawiają wzrok
© Photogenica

Beta-karoten, cynk, magnez i witaminy z grupy B zawarte w słodkich ziemniakach są bardzo pomocne w walce z artretyzmem. Dodatkowo, jeśli ugotujesz słodkie ziemniaki, pozostałą wodę możesz wetrzeć w stawy, by zmniejszyć ból wywołany tą chorobą.

Pomagają zapobiec nowotworom

Według badania przeprowadzonego na Harwardzie na Wydziale Zdrowia młodzi mężczyźni powinni spożywać dużo beta-karotenu, by zapobiec nowotworowi prostaty. W innym badaniu wykazano, że beta-karoten pomaga zapobiegać nowotworowi jelita grubego.

Poprawiają wzrok

Lekarze twierdzą, że niedobór witaminy A jest odpowiedzialny za pogorszenie fotoreceptorów oka, co negatywnie wpływa na wzrok. Zapobiec temu mogą pokarmy bogate w beta-karoten. Udowodniono również, że zawarte w słodkich ziemniakach antyoksydanty, jak witamina E i C, poprawiają wzrok i zmniejszają ryzyko chorób oczu.

Na co więc czekasz? Słodkie ziemniaki są zdrowe i w dodatku smaczne. Spróbuj wprowadzić je do swojej diety jak najszybciej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas