7 produktów, które po odgrzaniu stają się toksyczne
Świeże domowe posiłki stają się luksusem w zabieganym życiu każdego z nas. Odgrzewanie posiłków staje się koniecznością, ale niektóre z nich mogą być dla nas niebezpieczne. Oto produkty, których nie należy podgrzewać.
Ziemniaki
Ziemniaki są bardzo odżywcze, ale trzeba unikać ich odgrzewania ponieważ tracą swoje właściwości, a nawet mogą stać się toksyczne. Jedz ziemniaki świeżo przygotowane lub zimne, ale nigdy nie podgrzewane.
Mięso
Odgrzewanie mięsa powoduje zmianę białka. Jeśli naprawdę chcesz podgrzać mięso, zrób to na średnim ogniu.
Szpinak
Szpinak jest bogaty w azotany, które po odgrzaniu przekształcają się w azotyny. Azotyny mogą powodować raka i dlatego lekarze zalecają spożywać świeży szpinak.
Rzepa
Rzepa podobnie jak szpinak zawiera azotany, które po odgrzaniu stają się niebezpieczne. Nie oznacza to, że nie wolno ci jeść rzepy następnego dnia, po prostu trzeba ją zjeść na zimno bez odgrzewania jej.
Seler
Seler nie wiele się różni od szpinaku i rzepy, również zawiera azotany. Należy jeść go na świeżo i unikać odgrzewania.
Jajka
Jajka są żywnością wysokiego ryzyka, które mogą stać się toksyczne po poddaniu ich ponownie wysokiej temperaturze. Jedz je świeżo przygotowane i unikaj ich odgrzewania.
Grzyby
Najlepszym sposobem na zjedzenie grzybów, jest przygotowanie ich na świeżo. Odgrzane grzyby mogą powodować problemy z trawieniem.