7 rad, jak gotować ziemniaki

Ziemniaki - warzywo uwielbiane przez Polaków. Tanie i proste do przyrządzenia, niezmiennie królują na polskich stołach. Jak je ugotować, aby były najsmaczniejsze? Zdradzamy 7 prostych trików.

Ziemniaki włożone do wrzątku stracą mniej wartości odżywczych
Ziemniaki włożone do wrzątku stracą mniej wartości odżywczych123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Bulwy włożone do zimnej wody ugotują się równomiernie.

2. Włożone do wrzątku stracą mniej wartości odżywczych.

3. Ważne, aby zalewać je minimalną ilością wody.

4. Żeby ziemniaki nie ściemniały po ugotowaniu, przed włożeniem do garnka wstaw je na kilka minut do lodowatej wody.

5. Ziemniaki w mundurkach ugotują się szybciej i nie stracą cennych składników. Skórka zejdzie bez trudu po przestudzeniu.

6. Ziemniaki solimy najlepiej wtedy, gdy są lekko miękkie, a woda jest bardzo gorąca.

7. W trakcie gotowania możemy dodać różne przyprawy: gałązki kopru, listki laurowe czy czosnek.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas