7 zalet zielonej herbaty Matcha
Matcha to specjalny rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty, która jest uprawiana i produkowana w Japonii (w większości przypadków). Liście zielonej herbaty są chronione przed słońcem w ostatnich tygodniach wzrostu, dzięki czemu zwiększa się w nich zawartość chlorofilu i zyskują piękny, zielony kolor. Liście te są następnie starannie mielone na gładki proszek przy pomocy kamieni ścierających. Proszek ten można następnie wykorzystać do zaparzenia bogatej w przeciwutleniacze zielonej herbaty z pianką lub zastosować w koktajlach lub podczas pieczenia.
Energia + spokój
Herbata Matcha jest wyjątkowa, ponieważ proces chronienia przed słońcem i sposób zbierania liści zwiększa w nich ilość L-teaniny, aminokwasu, który pomaga równoważyć kofeinę. Chociaż Matcha może zawierać taką samą ilość kofeiny, co inne herbaty, to wspomniana L-teanina ma działanie uspokajające bez wywoływania senności.
Przeciwutleniacze
Kolejną zaletą Matchy jest fakt, że charakteryzuje ją duża koncentracja przeciwutleniaczy. Pewne badanie wykazało, że w herbacie Matcha znajduje się 137 razy więcej polifenoli, w szczególności Galusan epigallokatechiny (EGCG) niż w zwykłej zielonej herbacie. W rzeczywistości ten typ zielonej herbaty zawiera ponad 60 razy więcej przeciwutleniaczy niż szpinak i 7 razy więcej przeciwutleniaczy niż ma ciemna czekolada dobrej jakości. Istnieją pewne dowody, że wspomniane polifenole mogą mieć działanie ochronne przed pewnymi typami raka.
Utrata wagi
Galusan epigallokatechiny (EGCG) znajdujący się w skoncentrowanej formie w herbacie Matcha zwiększa współczynnik spalania zapasów tłuszczu i przekształcania go w energię, a także ogranicza tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Inne badanie wykazało, że obecne w herbacie Matcha katechiny zwiększają tempo spalania przez organizm kalorii i powodują dodatkowe spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń.
Zdrowie serca
Badanie opublikowane w 2011 roku wykazało, że obecne w zielonej herbacie katechiny odgrywają dużą rolę w obniżaniu cholesterolu. Regularne spożywanie zielonej herbaty jest kojarzone z niższym ciśnieniem krwi oraz obniżonym ryzykiem wystąpienia udaru.
Siła mózgu
Obecna w zielonej herbacie L-Teanina jest znana z tego, że pomaga pobudzać fale mózgowe alfa. Fale te pomagają zwiększać umiejętność skupiania uwagi oraz koncentrację.
Źródło chlorofilu
Fakt, że liście herbaty Matcha są przez kilka tygodni chronione przed słońcem sprawia, że zwiększa się w nich ilość chlorofilu, które według niektórych wstępnych badań pomaga eliminować z organizmu metale ciężkie i inne szkodliwe substancje. Ciągle badania w tym obszarze nie są jeszcze wystarczające, ale wielu lekarzy medycyny naturalnej zaleca przyjmowanie chlorofilu właśnie w celu oczyszczenia organizmu.
Zdrowa skóra
Te same przeciwutleniacze, dzięki którym zielona herbata ma właściwości ochronne, włączając Galusan epigallokatechiny (EGCG), mogą także wspierać zdrowie skóry, zmniejszając stany zapalne oraz eliminując wolne rodniki, które powodują szybsze starzenie się skóry.
Nie wszystko, co się świeci...
Jest złote, czy zielone, czy jakiekolwiek inne. Matcha posiada kilka niezwykłych właściwości, ale jeden istotny, potencjalnie niebezpieczny powód, aby zachować ostrożność: ołów.
Wszystkie zielone herbaty, nawet te produkowane metodami organicznymi, zawierają śladowe ilości ołowiu oraz fluoru. W przypadku tradycyjnie parzonej zielonej herbaty, jej liście są usuwane, dzięki czemu większość ołowiu (i część fluoru) zostaje wyeliminowana razem z nimi.
Ponieważ w przypadku Matchy zjadany jest cały liść, w napoju znajduje się większe stężenie ołowiu. Nie jest to powód aby unikać jej picia, ponieważ poziom wspomnianych substancji jest ciągle bardzo niski. Kobiety w ciąży powinny jednak zachować ostrożność w tym temacie.