8 propozycji dodatków z ziemniaków
Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.
Ziemniaki paprykowo-rozmarynowe
Przygotowanie:
- pęczek rozmarynu
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morskaPrzygotowanie:
Rozmaryn pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na cząstki. W misce wymieszać kawałki ziemniaków, paprykę, rozmaryn, oliwę i sól. Ziemniaki ułożyć na blasze, piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C przez 30-35 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Ziemniaki księżniczki
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 4 żółtka
- 7 łyżek mleka
- gałka muszkatołowa
- papier do pieczeniaPrzygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę. Dodać 3 żółtka i 5 łyżek mleka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal
Krokieciki migdałowe
Składniki na 4 porcje:
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 2 opakowania puree ziemniaczanego w proszku (na 500 ml płynu każde)
- 2 jajka
- 75 g bułki tartej
- 50 g płatków migdałowych
- litr oleju do frytowania
Przygotowanie:
250 ml wody zagotować z solą. Naczynie zdjąć z ognia i dolać mleko. Dodać puree w proszku, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. 1 jajko roztrzepać, drugie dodać do masy. Z masy formować ok. 20 krokietów, panierować je w jajku i bułce wymieszanej z płatkami migdałowymi. Olej rozgrzać do temperatury 180 st. C i frytować krokiety po 2-3 minuty. Osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal
Zasmażane ziemniaczki z cebulką
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ugotowanych obranych ziemniaków z poprzedniego dnia
- 3 łyżki sklarowanego masła
- pęczek zielonej cebulki
- sól, pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki pokroić w plastry. Sklarowane masło rozgrzać na patelni. Obsmażać ziemniaki na złoty kolor na średnim ogniu przez 10 mniut, mieszając. Zieloną cebulkę pokroić, dodać do ziemniaków, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Pikantne frytki
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 l oleju do frytowania
- sól, curry
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu lub frytownicy do temp. 140 st. C. Ziemniaki frytować porcjami przez ok 5 minut. Tłuszcz podgrzać do temp. 170 st. C i frytować 5 minut. Osączyć na papierowych ręcznikach. Doprawić solą i curry.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal
Placuszki ziemniaczano-jabłkowe
Składniki na 4 porcje:
- jabłko
- 1 cebula
- 500 g utartych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- pieprz, sól
- 100 g sklarowanego masła
Przygotowanie:
Jabłko i cebulę utrzeć. Wymieszać z utartymi ziemniakami, dodać mąkę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Placuszki smażyć na sklarowanym maśle. Układać na papierowych ręcznikach, aby osączyć z kuchni
Czas przygotowania: 75 minut
Kluski ziemniaczane z boczkiem
Składniki:
- 100 g bekonu
- 1 łyżka oleju czarny pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki sklarowanego masła
Przygotowanie:
Bekon pokroić w kostkę, smażyć na oleju 2-3 minuty, doprawić pieprzem.
Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową. Dodać bekon. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąka powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i przesmażyć kluski.
Ziołowe kluski ziemniaczne
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 l mleka
- 50 g grysiku
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- po pół pęczka koperku, zielonej cebulki i pietruszki
- 100 g maki ziemniaczanej Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć do miski z zimną wodą. Osączyć na sicie. Wodę wyłapać i odstawić, a kiedy skrobia osiądzie na dnie, zlać wodę. Skrobię dodać do ziemniaków. Mleko zagotować i wsypać grysik i pozwolić, aby napęczniał przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do ziemniaków dodać, posiekane zioła, grysik i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze wymieszać. Formować okrągłe kluski.
Kluski gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Pieczony schab
Składniki na 4 porcje:
- pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 1 kg schabu
- 650 ml bulionu
- 1-2 łyżeczki mąki
- sól, czarny pieprz
- pietruszka Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić. Schab umieścić na blasze piekarnika, wokół ułożyć warzywa. Piec w 175 st. C przez 1 godzinę. Po 15 minutach wlać bulion. Mięso wyjąć, sos przecedzić przez sito, zagotować, zaciągnąć mąką i gotować ok. 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem i podawać do pieczeni. Dekorować natką pietruszki.