Reklama

Reklama

8 propozycji dodatków z ziemniaków

Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.

Ziemniaki paprykowo-rozmarynowe

 

Przygotowanie:

  • pęczek rozmarynu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
Przygotowanie:

Rozmaryn pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na cząstki. W misce wymieszać kawałki ziemniaków, paprykę, rozmaryn, oliwę i sól. Ziemniaki ułożyć na blasze, piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C przez 30-35 minut.


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Reklama

Ziemniaki księżniczki

Składniki na 4 porcje:


  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • papier do pieczenia
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę. Dodać 3 żółtka i 5 łyżek mleka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka  i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Krokieciki migdałowe


Składniki na 4 porcje:

  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 100 ml mleka
  • 2 opakowania puree ziemniaczanego w proszku (na 500 ml płynu każde)
  • 2 jajka
  • 75 g bułki tartej
  • 50 g płatków migdałowych
  • litr oleju do frytowania

  Przygotowanie:

250 ml wody zagotować z solą. Naczynie zdjąć z ognia i dolać mleko. Dodać puree w proszku, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. 1 jajko roztrzepać, drugie dodać do masy. Z masy formować ok. 20 krokietów, panierować je w jajku i bułce wymieszanej z płatkami migdałowymi. Olej rozgrzać do temperatury 180 st. C  i frytować krokiety po 2-3 minuty. Osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.



Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal

Zasmażane ziemniaczki z cebulką

Składniki na 4 porcje:


  • 800 g ugotowanych obranych ziemniaków z poprzedniego dnia
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • pęczek zielonej cebulki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w plastry. Sklarowane masło rozgrzać na patelni. Obsmażać ziemniaki na złoty kolor na średnim ogniu przez 10 mniut, mieszając. Zieloną cebulkę pokroić, dodać do ziemniaków, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.



Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal



Pikantne frytki

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l oleju do frytowania
  • sól, curry

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu lub frytownicy do temp. 140 st. C. Ziemniaki frytować porcjami przez ok 5 minut. Tłuszcz podgrzać do temp. 170 st. C i frytować 5 minut. Osączyć na papierowych ręcznikach. Doprawić solą i curry.


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

 
 

 

Placuszki ziemniaczano-jabłkowe

 Składniki na 4 porcje:


  • jabłko
  • 1 cebula
  •  500 g utartych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • 100 g sklarowanego masła

Przygotowanie:

Jabłko i cebulę utrzeć. Wymieszać z utartymi ziemniakami, dodać mąkę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Placuszki smażyć na sklarowanym maśle. Układać na papierowych ręcznikach, aby osączyć z kuchni



Czas przygotowania: 75 minut

Kluski ziemniaczane z boczkiem

Składniki:

  • 100 g bekonu
  • 1 łyżka oleju czarny pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki sklarowanego masła

 

  Przygotowanie:

Bekon pokroić w kostkę, smażyć na oleju 2-3 minuty, doprawić pieprzem.

Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową. Dodać bekon. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąka powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną.  Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i przesmażyć kluski.

Ziołowe kluski ziemniaczne

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 l mleka
  • 50 g grysiku
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • po pół pęczka koperku, zielonej cebulki i pietruszki
  • 100 g maki ziemniaczanej
  Przygotowanie:

 Ziemniaki obrać i zetrzeć do miski z zimną wodą. Osączyć na sicie. Wodę wyłapać i odstawić, a kiedy skrobia osiądzie na dnie, zlać wodę. Skrobię dodać do ziemniaków. Mleko zagotować i wsypać grysik i pozwolić, aby napęczniał przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do ziemniaków dodać, posiekane zioła, grysik i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze wymieszać. Formować okrągłe kluski.

Kluski gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Pieczony schab

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 1 kg schabu
  • 650 ml bulionu
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • sól, czarny pieprz
  • pietruszka
 Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić. Schab umieścić na blasze piekarnika, wokół ułożyć warzywa. Piec w 175 st. C przez 1 godzinę. Po 15 minutach wlać bulion. Mięso wyjąć, sos przecedzić przez sito, zagotować, zaciągnąć mąką i gotować ok. 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem i podawać do pieczeni. Dekorować natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje