8 propozycji dodatków z ziemniaków

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ziemniaki paprykowo-rozmarynowe

 
 123RF/PICSEL
  • pęczek rozmarynu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska

Ziemniaki księżniczki

 
 123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • papier do pieczenia

Krokieciki migdałowe

 
 123RF/PICSEL
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 100 ml mleka
  • 2 opakowania puree ziemniaczanego w proszku (na 500 ml płynu każde)
  • 2 jajka
  • 75 g bułki tartej
  • 50 g płatków migdałowych
  • litr oleju do frytowania

Zasmażane ziemniaczki z cebulką

 
 123RF/PICSEL
  • 800 g ugotowanych obranych ziemniaków z poprzedniego dnia
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • pęczek zielonej cebulki
  • sól, pieprz

Pikantne frytki

 
 123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l oleju do frytowania
  • sól, curry

Placuszki ziemniaczano-jabłkowe

 
 123RF/PICSEL
  • jabłko
  • 1 cebula
  •  500 g utartych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • 100 g sklarowanego masła

Kluski ziemniaczane z boczkiem

 
 123RF/PICSEL
  • 100 g bekonu
  • 1 łyżka oleju czarny pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki sklarowanego masła

Ziołowe kluski ziemniaczne

 
 123RF/PICSEL
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 l mleka
  • 50 g grysiku
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • po pół pęczka koperku, zielonej cebulki i pietruszki
  • 100 g maki ziemniaczanej

Pieczony schab

 
 123RF/PICSEL
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 1 kg schabu
  • 650 ml bulionu
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • sól, czarny pieprz
  • pietruszka
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?