8 trików, które zrobią z ciebie profesjonalistę w kuchni

Twój czas spędzony w kuchni nie musi być męczący. Ciesz się z gotowania przy pomocy tych kreatywnych pomysłów, które wzbogacą twoje dania i spiżarnię. Bycie świetnym kucharzem to po prostu suma małych rzeczy zrobionych dobrze.

profesjonalista w kuchni
profesjonalista w kuchni© Photogenica

Muffinowy cud

deser
© Photogenica

Przełóż mrożone desery do blachy na muffinki i włóż do zamrażalki przed podaniem dania głównego. Gdy nadejdzie czas na deser, goście nie będą musieli czekać na swoje porcje.

Krojenie lodów

Zanurz pojemnik z lodami w ciepłej wodzie na trzydzieści sekund, by z łatwością przenieść całość na talerze. Aby ułatwić sobie krojenie lodów, zamocz nóż w ciepłej wodzie.

Drewniane łyżki

Aby woda lub inna zawartość garnka nie wykipiała, włóż do niego drewnianą łyżkę lub połóż ją na górze garnka.

Drobne mrożonki

mrozone owoce
© Photogenica

W tacy na kostki lodu zamroź wino, bulion lub zioła. W razie potrzeby wystarczy wyciągnąć i wrzucić do potrawy.

Spinacze

Dzięki nim szczelnie zamkniesz opakowania, a jedzenie pozostanie świeże na dłużej.

Mrożone owoce

Zamróź w tacy na kostki owoce, takie jak jagody, winogrona czy kawałki melona (możesz wyciąć z nich ciekawe kształty). Potem będzie można dodać je do koktajli, szampana czy białego wina.

Opiekanie taco

dekorowanie ciastek
© Photogenica

Obróć do góry dnem formę na muffinki i spryskaj odrobiną oleju roślinnego. W szczeliny włóż tortille tak, by tworzyły łódeczki do taco. Zapiekaj w 170 stopniach Celsjusza, aż tortille zrobią się chrupkie.

Rękaw do kremu

Potrzebujesz rękawa do kremu, by ozdobić ciasto lub babeczki? Nie musisz kupować profesjonalnego przyrządu. Wystarczy, że umieścisz krem w sztywniejszej torebce na jedzenie, zawiążesz górę i odetniesz jeden koniec. Możesz kontrolować grubość masy, ucinając większą lub mniejszą część rogu torebki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas