Ten domowy ketchup to hit. Pyszny i odżywczy, zrobisz go w mig

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Domowy ketchup będzie zdrowszą alternatywą, dla tego sklepowego
Domowy ketchup będzie zdrowszą alternatywą, dla tego sklepowegoLeonid Iastremskyi123RF/PICSEL

Dlaczego warto zrobić domowy ketchup?

Zobacz również:

  • witamin - m.in. B2, B6, C, E
  • minerałów - m.in. Na, K, Cu, Mn, P, Mg, Fe
  • likopenu - silnego antyutleniacza rozprawiającego się z wolnymi rodnikami
  • działają na organizm przeciwnowotworowo i wspomaga pracę układu krążenia

Jak zrobić domowy ketchup?

Składniki

  • około 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 100g octu jabłkowego
  • 50 g erytrytolu, ksylitolu, syrop daktylowego lub cukru
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: łyżka soli, pieprz, pół łyżeczki cynamonu mielonego, 8 kulek ziela angielskiego, opcjonalnie łyżka goździków i łyżka nasion kolendry
  1. Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Ocet wlej do małego garnka, dodaj cynamon, ziele angielskie, goździki i nasiona kolendry, następnie zagotuj i odstaw na około 30 min.
  4. W międzyczasie rozgrzej w większym naczyniu masło i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek - ok. 5 min, w razie potrzeby podlej wodą.
  5. Dodaj pomidory, 1/4 łyżeczki pieprzu i cynamon.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na minimum i duś pod przykryciem około 20-25 min.
  7. Następnie przecedź ocet i wlej do garnka z pomidorami, gotuj wszystko razem jeszcze około 45 min.
  8. Na sam koniec powstały sos przecedź dokładnie przez sito, przełóż z powrotem do garnka i posłodź wedle uznania. Możesz dodatkowo jeszcze zblendować, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Gorący ketchup przelewaj do wyparzonych słoików i zakręcaj pozostawiają 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
"Nomada": Lotniskowe procedury. Jedno słowo może kosztować cię podróżINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?