9 zalet picia piwa
Piwo, napój szczególnie popularny w Europie. Zawiera ono więcej białka i witamin z grupy B niż wino. Natomiast ilość antyoksydantów w piwie jest porównywalna do ich ilości w winie. Co więcej piwo jest bardzo bogatym źródłem minerałów, które odgrywają ważną rolę w wielu procesach metabolicznych. Gdy pijemy je w rozsądnych ilościach, bez wątpienia przyczynia się do poprawy zdrowia. Oto kilka powodów, dla których warto sięgnąć po piwo.
Chroni nerki
Piwo pomoże zachować twoje nerki w zdrowiu. Liczne badania wykazały, że piwo przynosi rzeczywiście korzystne efekty. Już wypita jedna butelka piwa zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej o 40%.
Obniża poziom cholesterolu
Piwo może obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Rozpuszczalny błonnik, który znajdziemy w piwie znacząco obniża poziom cholesterolu LDL.
Dostarcza witamin z grupy B
Trunek zwiększa poziom witamin B w organizmie. Eksperci wykazali, że piwo zawiera kilka ważnych witamin z tej grupy, takich jak B1, B2, B6 i B12. Badania pokazują, że piwosze mają podwyższony poziom witaminy B6 aż o 30% niż osoby które piwa nie piją.
Wzmacnia kości
Badania pokazują, że zwiększona zawartość krzemu w piwie skutecznie przyczynia się do poprawy gęstości kości i zapobiega osteoporozie.
Eliminuje bezsenność
Piwo świetnie działa na bezsenność. Efekt ten zawdzięcza się laktoflawinie i kwasowi nikotynowemu, które wspierają zdrowy sen.
Zmniejsza ryzyko zawału serca
Zdaniem ekspertów, piwosza mają o 40-60% niższe ryzyko zawału serca w porównaniu do ludzi, którzy go nie piją.
Mniejsze ryzyko zakrzepów
Piwo zawiera składniki czynne zapobiegające tworzeniu się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do zakrzepicy, udaru i innych poważnych zdrowotnych komplikacji.
Poprawia pamięć
Niedawne badania wykazują mniejsze ryzyko choroby Alzheimera i demencji u piwoszy. Piwo ma również potencjał zwiększania pojemności pamięci.
Obniża poziom stresu
Napój tez z pewnością pomaga walczyć ze stresem. Grupa naukowców z Montrealu odkryła, że już 2 szklanki piwa dziennie mogą zmniejszyć stres i niepokój w pracy. Oczywiście piwo należy pić po pracy, a nie przed lub w czasie.