Reklama

Reklama

Adwentowe półksiężyce

Pyszne!

Składniki - ciastka

  • 35 dag mąki pszennej tortowej
  • 15 dag zmielonych migdałów lub orzechów bez skórki
  • 25 dag masła roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 10 dag płynnego miodu
  • 3 łyżki syropu klonowego lub 3 łyżki brązowego cukru
  • 4-5 kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli;

Składniki - polewa

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 8 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania

1. Zmielone migdały lub orzechy podpraż na suchej patelni. Mieszaj cały czas, by się nie przypaliły. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, przesyp je do miski. Mąkę przesiej przez gęste sitko, wymieszaj z solą i zimnymi orzechami. Schłodzone masło drobno pokrój, wsyp do mąki, siekaj nożem, aż powstaną grudki. 

2. Dodaj roztrzepane jajko, miód, syrop i olejek. Zagnieć ciasto, szczelnie owiń je folią spożywczą. Włóż do lodówki na całą noc. Ciasto podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj cienki wałeczek. Pokrój go na kawałki dł. ok. 6 cm, z każdego uformuj półksiężyc. Piecz ok. 15 min w 180 st. C. 

3. Polewa: masło i czekoladę rozpuść, domieszaj resztę składników. Zdejmij z ognia. Zanurzaj w polewie końce ciasteczek. Odkładaj na pergamin, by zastygła.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje