Reklama

Reklama

Adwokatowy blok z kremem na maślance

Karpatka w nowej wersji!

Składniki

  • 1 kostka masła,
  • sól,
  • po 2 szkl. mąki pszennej i wody
  • 8 jajek

Składniki - przełożenie

  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 szkl. maślanki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/4 szkl. ajerkoniaku
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj ciasto ptysiowe, tak jak w przepisie na stronie obok. Przygotuj 2 blachy (30 x 50 cm). Wyłóż je pergaminem. Przygotowane ciasto rozdziel. Na spodach blach rozsmaruj po porcji ciasta. Spody ptysiowe kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz po 35 minut. 

2 . Przełożenie: żelatynę wymieszaj z 1/2 szkl. zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle ją mieszaj, by nie przypaliła się. Maślankę roztrzep z cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie domieszaj żelatynę. 

3. Śmietanę ubij na sztywno. Tężejącą masę maślankową wymieszaj z bitą śmietaną i ajerkoniakiem. Krem wyłóż na spodni placek. Przykryj drugim blatem. Schładzaj 4 godziny. Oprósz cukrem pudrem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje