Adwokatowy blok z kremem na maślance
Karpatka w nowej wersji!
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj ciasto ptysiowe, tak jak w przepisie na stronie obok. Przygotuj 2 blachy (30 x 50 cm). Wyłóż je pergaminem. Przygotowane ciasto rozdziel. Na spodach blach rozsmaruj po porcji ciasta. Spody ptysiowe kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz po 35 minut.
2 . Przełożenie: żelatynę wymieszaj z 1/2 szkl. zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle ją mieszaj, by nie przypaliła się. Maślankę roztrzep z cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie domieszaj żelatynę.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Tężejącą masę maślankową wymieszaj z bitą śmietaną i ajerkoniakiem. Krem wyłóż na spodni placek. Przykryj drugim blatem. Schładzaj 4 godziny. Oprósz cukrem pudrem.