Adwokatowy blok z kremem na maślance
Karpatka w nowej wersji!

Składniki
- 1 kostka masła,
- sól,
- po 2 szkl. mąki pszennej i wody
- 8 jajek
- przełożenie
- 4 łyżki żelatyny
- 2 szkl. maślanki
- 1/3 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowe
- 1/4 szkl. ajerkoniaku
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj ciasto ptysiowe, tak jak w przepisie na stronie obok. Przygotuj 2 blachy (30 x 50 cm). Wyłóż je pergaminem. Przygotowane ciasto rozdziel. Na spodach blach rozsmaruj po porcji ciasta. Spody ptysiowe kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz po 35 minut. 2 . Przełożenie: żelatynę wymieszaj z 1/2 szkl. zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle ją mieszaj, by nie przypaliła się. Maślankę roztrzep z cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie domieszaj żelatynę. 3. Śmietanę ubij na sztywno. Tężejącą masę maślankową wymieszaj z bitą śmietaną i ajerkoniakiem. Krem wyłóż na spodni placek. Przykryj drugim blatem. Schładzaj 4 godziny. Oprósz cukrem pudrem.