Aksamitna konsystencja i doskonały, mleczny smak. Tak zrobisz domowe masło
Smarujemy nim pieczywo, dodajemy do sosów, by nadać im aksamitnej konsystencji, używamy podczas przygotowania różnego rodzaju ciast i deserów. Masło, bo rzecz jasna, o nim mowa, to jeden z tych artykułów spożywczych, po który sięgamy nader często. A czy masło z powodzeniem możemy zrobić w zaciszu własnego domu?
Od kilku tygodni obserwujemy wzrost ceny masła, co spowodowana jest m.in. spadkiem produkcji mleka, na co z kolei wpłynęły niekorzystne warunki klimatyczne. W lipcu br. za masło płaciliśmy średnio ok. 6,17 zł, natomiast w sierpniu już 7,04 zł. Obecnie za kostkę masła trzeba zapłacić w niektórych sklepach nawet 10 zł.
Mogłoby się wydawać, że zrobienie masła w domowych warunkach to proces długotrwały i skomplikowany. Nic bardziej mylnego. Przepis na pyszne i świeże, domowe masło jest bardzo prosty, zatem poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator.
Jak zrobić domowe masło - składniki
Do przygotowania domowego masła potrzebujemy zaledwie kilka składników. Oto one:
- śmietana 30 proc. - 400 g,
- szczypta soli,
- szklanka lodowatej wody.
Warto wiedzieć: Czy można mrozić masło? Trzeba spełnić kilka warunków
Jak zrobić domowe masło - przepis
Do przygotowania masła powinniśmy użyć mocno schłodzonej śmietany 30-proc. Śmietanę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i ubijamy przez kwadrans na wysokich obrotach miksera. Po upływie 15 minut zaczną się tworzyć grudki masła.
Kolejny etap polega na oddzieleniu powstałego masła od maślanki. W tym celu warto użyć sitka. Z grudek masła formujemy kulkę i dokładnie odciskamy z pozostałości maślanki.
Do naczynia z masłem wlewamy szklankę lodowatej wody i wyrabiamy masło niczym ciasto. Po kilku minutach wylewamy wodę, uzupełniamy świeżą, również lodowatą i ponawiamy proces wyrabiania, co pozwoli na pozbycie się z masła resztek maślanki.
Z naczynia wyjmujemy masło, owijamy je folią aluminiową i delikatnie formujemy w owalny kształt. Masło zamykamy w lodówce, by odpowiednio stwardniało. Gotowe!
Zobacz również: Chleb mięciutki jak chmurka. Długo zachowuje świeżość