Aksamitna konsystencja i doskonały, mleczny smak. Tak zrobisz domowe masło

Smarujemy nim pieczywo, dodajemy do sosów, by nadać im aksamitnej konsystencji, używamy podczas przygotowania różnego rodzaju ciast i deserów. Masło, bo rzecz jasna, o nim mowa, to jeden z tych artykułów spożywczych, po który sięgamy nader często. A czy masło z powodzeniem możemy zrobić w zaciszu własnego domu?

Jak zrobić domowe masło?
Jak zrobić domowe masło?123RF/PICSEL

Od kilku tygodni obserwujemy wzrost ceny masła, co spowodowana jest m.in. spadkiem produkcji mleka, na co z kolei wpłynęły niekorzystne warunki klimatyczne. W lipcu br. za masło płaciliśmy średnio ok. 6,17 zł, natomiast w sierpniu już 7,04 zł. Obecnie za kostkę masła trzeba zapłacić w niektórych sklepach nawet 10 zł.

Mogłoby się wydawać, że zrobienie masła w domowych warunkach to proces długotrwały i skomplikowany. Nic bardziej mylnego. Przepis na pyszne i świeże, domowe masło jest bardzo prosty, zatem poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator.

Jak zrobić domowe masło - składniki

Do przygotowania domowego masła potrzebujemy zaledwie kilka składników. Oto one:

  • śmietana 30 proc. - 400 g,
  • szczypta soli,
  • szklanka lodowatej wody.

Jak zrobić domowe masło - przepis

Do przygotowania masła powinniśmy użyć mocno schłodzonej śmietany 30-proc. Śmietanę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i ubijamy przez kwadrans na wysokich obrotach miksera. Po upływie 15 minut zaczną się tworzyć grudki masła.

Kolejny etap polega na oddzieleniu powstałego masła od maślanki. W tym celu warto użyć sitka. Z grudek masła formujemy kulkę i dokładnie odciskamy z pozostałości maślanki.

Do naczynia z masłem wlewamy szklankę lodowatej wody i wyrabiamy masło niczym ciasto. Po kilku minutach wylewamy wodę, uzupełniamy świeżą, również lodowatą i ponawiamy proces wyrabiania, co pozwoli na pozbycie się z masła resztek maślanki.

Z naczynia wyjmujemy masło, owijamy je folią aluminiową i delikatnie formujemy w owalny kształt. Masło zamykamy w lodówce, by odpowiednio stwardniało. Gotowe!

"Ewa gotuje": Pieczona gęśPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas