Reklama

Reklama

Aksamitne desery

Są kremowe i tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Docenią je goście i twoja rodzina.

Jogurtowa panna cotta

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + chłodzenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • ew. świeże lub mrożone maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę wymieszaj  z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii wrzuć do garnka. Dodaj śmietanę i cukier. Podgrzewaj, aż śmietana zacznie się podnosić, ale nie dopuść, by zawrzała. Wyjmij strączek wanilii, w ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę. Przestudź. Dodaj jogurt. Lekko wymieszaj trzepaczką.

2. Masę rozlej do 6 szklaneczek (poj. 150 ml). Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Galaretkę przygotuj według przepisu. Rozlej do szklaneczek z deserem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Ew. udekoruj świeżymi malinami.

Reklama

Rada kucharza

Jeśli chcesz serwować deser na talerzykach, zwilż wnętrze szklaneczek wodą. To ułatwi wyjęcie gotowej panna cotty z naczynia.


Creme caramel

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + pieczenie i gotowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - masa budyniowa:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szkl. tłustego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki - karmel:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki - dodatkowo:

  • masło do posmarowania foremek

Sposób przygotowania:

1. Składniki masy dobrze wymieszaj mikserem  i przetrzyj przez sitko. Cukier na karmel wsyp do garnka, stop. Karmel wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Gotuj, aż będzie złocisty i klarowny. Zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę, potem rozlej do 4 foremek (o poj. 150-170 ml) posmarowanych wcześniej masłem.

2. Gdy karmel lekko zastygnie, nalej do foremek masę budyniową. Foremki  z deserem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz przez 45-60 minut. Po wystudzeniu krem włóż do lodówki i schładzaj przez noc.

Rada kucharza

Nie pomijaj przecierania masy przez sitko. W ten sposób usuniesz z niej pęcherzyki powietrza i krem dzięki temu będzie jedwabiście gładki.

Mus czekoladowy

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + chłodzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 tabliczki (w sumie 15 dag) gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałeczki. Przełóż je do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i stop. Zdejmij z kąpieli wodnej, wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Stopioną czekoladę delikatnie wymieszaj ze śmietaną i utartymi żółtkami. Dolej likier. Białka ubij. Pianę z białek połącz z masą czekoladową. Wstaw na 3 godz. do lodówki.

2. Gotowy mus przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij porcje musu do miseczek. Udekoruj, np. cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej.

Rada kucharza

W wersji wegańskiej mus przygotuj nie na jajkach i śmietanie, ale na ubitej wodzie pozostałej po osączeniu ciecierzycy z puszki (ok. 150 ml).

Lemon curd

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + chłodzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże cytryny

Sposób przygotowania:

1. Cytryny polej wrzątkiem, osusz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.  Do garnka wbij jajka. Dodaj żółtka, cukier oraz skórkę z cytryny.

2. Składniki w garnku dobrze wymieszaj trzepaczką. Potem podgrzewaj je na  bardzo małym płomieniu, cały czas mieszając.

3. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Dodaj masło i sok cytrynowy. Wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Gotuj dalej, mieszając, aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie zrobią się grudki, przetrzyj go przez sitko. Schłodź (ok. 2 godz.).

4. Gotowy krem podawaj z biszkoptami albo herbatnikami. Możesz go stosować do nadziewania kruchych babeczek albo do tart.

Rada kucharza

Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu masy z żółtkami i obawiasz się, że zetnie się, przygotuj ją w gorącej kąpieli, a nie na ogniu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje