Reklama

Reklama

Aksamitne desery

Są kremowe i tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Docenią je goście i twoja rodzina.

Jogurtowa panna cotta

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + chłodzenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • ew. świeże lub mrożone maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę wymieszaj  z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii wrzuć do garnka. Dodaj śmietanę i cukier. Podgrzewaj, aż śmietana zacznie się podnosić, ale nie dopuść, by zawrzała. Wyjmij strączek wanilii, w ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę. Przestudź. Dodaj jogurt. Lekko wymieszaj trzepaczką.

Reklama

2. Masę rozlej do 6 szklaneczek (poj. 150 ml). Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Galaretkę przygotuj według przepisu. Rozlej do szklaneczek z deserem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Ew. udekoruj świeżymi malinami.

Rada kucharza

Jeśli chcesz serwować deser na talerzykach, zwilż wnętrze szklaneczek wodą. To ułatwi wyjęcie gotowej panna cotty z naczynia.


Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje