Aksamitne desery

Są kremowe i tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Docenią je goście i twoja rodzina.

Jogurtowa panna cotta
Jogurtowa panna cotta123RF/PICSEL

Jogurtowa panna cotta

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę wymieszaj  z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii wrzuć do garnka. Dodaj śmietanę i cukier. Podgrzewaj, aż śmietana zacznie się podnosić, ale nie dopuść, by zawrzała. Wyjmij strączek wanilii, w ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę. Przestudź. Dodaj jogurt. Lekko wymieszaj trzepaczką.

2. Masę rozlej do 6 szklaneczek (poj. 150 ml). Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Galaretkę przygotuj według przepisu. Rozlej do szklaneczek z deserem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Ew. udekoruj świeżymi malinami.

Rada kucharza

Jeśli chcesz serwować deser na talerzykach, zwilż wnętrze szklaneczek wodą. To ułatwi wyjęcie gotowej panna cotty z naczynia.

Creme caramel

Crème caramel
Crème caramel123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Składniki masy dobrze wymieszaj mikserem  i przetrzyj przez sitko. Cukier na karmel wsyp do garnka, stop. Karmel wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Gotuj, aż będzie złocisty i klarowny. Zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę, potem rozlej do 4 foremek (o poj. 150-170 ml) posmarowanych wcześniej masłem.

2. Gdy karmel lekko zastygnie, nalej do foremek masę budyniową. Foremki  z deserem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz przez 45-60 minut. Po wystudzeniu krem włóż do lodówki i schładzaj przez noc.

Rada kucharza

Nie pomijaj przecierania masy przez sitko. W ten sposób usuniesz z niej pęcherzyki powietrza i krem dzięki temu będzie jedwabiście gładki.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałeczki. Przełóż je do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i stop. Zdejmij z kąpieli wodnej, wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Stopioną czekoladę delikatnie wymieszaj ze śmietaną i utartymi żółtkami. Dolej likier. Białka ubij. Pianę z białek połącz z masą czekoladową. Wstaw na 3 godz. do lodówki.

2. Gotowy mus przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij porcje musu do miseczek. Udekoruj, np. cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej.

Rada kucharza

W wersji wegańskiej mus przygotuj nie na jajkach i śmietanie, ale na ubitej wodzie pozostałej po osączeniu ciecierzycy z puszki (ok. 150 ml).

Lemon curd

Lemon curd
Lemon curd123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cytryny polej wrzątkiem, osusz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.  Do garnka wbij jajka. Dodaj żółtka, cukier oraz skórkę z cytryny.

2. Składniki w garnku dobrze wymieszaj trzepaczką. Potem podgrzewaj je na  bardzo małym płomieniu, cały czas mieszając.

3. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Dodaj masło i sok cytrynowy. Wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Gotuj dalej, mieszając, aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie zrobią się grudki, przetrzyj go przez sitko. Schłodź (ok. 2 godz.).

4. Gotowy krem podawaj z biszkoptami albo herbatnikami. Możesz go stosować do nadziewania kruchych babeczek albo do tart.

Rada kucharza

Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu masy z żółtkami i obawiasz się, że zetnie się, przygotuj ją w gorącej kąpieli, a nie na ogniu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas