Aksamitne desery
Są kremowe i tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Docenią je goście i twoja rodzina.

Jogurtowa panna cotta
Składniki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. cukru
- 1 galaretka malinowa
- ew. świeże lub mrożone maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii wrzuć do garnka. Dodaj śmietanę i cukier. Podgrzewaj, aż śmietana zacznie się podnosić, ale nie dopuść, by zawrzała. Wyjmij strączek wanilii, w ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę. Przestudź. Dodaj jogurt. Lekko wymieszaj trzepaczką.
2. Masę rozlej do 6 szklaneczek (poj. 150 ml). Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Galaretkę przygotuj według przepisu. Rozlej do szklaneczek z deserem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Ew. udekoruj świeżymi malinami.
Rada kucharza
Jeśli chcesz serwować deser na talerzykach, zwilż wnętrze szklaneczek wodą. To ułatwi wyjęcie gotowej panna cotty z naczynia.
Creme caramel

Składniki
- masa budyniowa:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 szkl. tłustego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- karmel:
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dodatkowo:
- masło do posmarowania foremek
Sposób przygotowania:
1. Składniki masy dobrze wymieszaj mikserem i przetrzyj przez sitko. Cukier na karmel wsyp do garnka, stop. Karmel wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Gotuj, aż będzie złocisty i klarowny. Zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę, potem rozlej do 4 foremek (o poj. 150-170 ml) posmarowanych wcześniej masłem.
2. Gdy karmel lekko zastygnie, nalej do foremek masę budyniową. Foremki z deserem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz przez 45-60 minut. Po wystudzeniu krem włóż do lodówki i schładzaj przez noc.
Rada kucharza
Nie pomijaj przecierania masy przez sitko. W ten sposób usuniesz z niej pęcherzyki powietrza i krem dzięki temu będzie jedwabiście gładki.
Mus czekoladowy

Składniki
- 1 i 1/2 tabliczki (w sumie 15 dag) gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2/3 szkl. śmietany kremówki
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połam na kawałeczki. Przełóż je do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i stop. Zdejmij z kąpieli wodnej, wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Stopioną czekoladę delikatnie wymieszaj ze śmietaną i utartymi żółtkami. Dolej likier. Białka ubij. Pianę z białek połącz z masą czekoladową. Wstaw na 3 godz. do lodówki.
2. Gotowy mus przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij porcje musu do miseczek. Udekoruj, np. cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej.
Rada kucharza
W wersji wegańskiej mus przygotuj nie na jajkach i śmietanie, ale na ubitej wodzie pozostałej po osączeniu ciecierzycy z puszki (ok. 150 ml).
Lemon curd

Składniki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 duże cytryny
Sposób przygotowania:
1. Cytryny polej wrzątkiem, osusz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do garnka wbij jajka. Dodaj żółtka, cukier oraz skórkę z cytryny.
2. Składniki w garnku dobrze wymieszaj trzepaczką. Potem podgrzewaj je na bardzo małym płomieniu, cały czas mieszając.
3. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Dodaj masło i sok cytrynowy. Wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Gotuj dalej, mieszając, aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie zrobią się grudki, przetrzyj go przez sitko. Schłodź (ok. 2 godz.).
4. Gotowy krem podawaj z biszkoptami albo herbatnikami. Możesz go stosować do nadziewania kruchych babeczek albo do tart.
Rada kucharza
Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu masy z żółtkami i obawiasz się, że zetnie się, przygotuj ją w gorącej kąpieli, a nie na ogniu.