Aksamitne desery

Jogurtowa panna cotta
Jogurtowa panna cotta123RF/PICSEL

Jogurtowa panna cotta

Składniki

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • ew. świeże lub mrożone maliny do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Creme caramel

Crème caramel
Crème caramel123RF/PICSEL

Składniki

- masa budyniowa:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szkl. tłustego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

- karmel:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

- dodatkowo:

  • masło do posmarowania foremek
4 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/2 tabliczki (w sumie 15 dag) gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
4 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Lemon curd

Lemon curd
Lemon curd123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże cytryny
4 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?